Novosti

Politika

Radnička fronta i Nova ljevica zajedno na izborima u Zagrebu

Stranke ljevice zalažu se za radikalan raskid s klijentelističkom mašinerijom gradonačelnika Bandića, visoku razinu sudjelovanja građana u odlučivanju i pravedniju raspodjelu resursa koji se troše na korupciju i nepotrebne projekte

Yohm5ff15ptuv9oj2epygr7mgko

Radnička fronta  (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Pred zgradom Gradske skupštine grada Zagreba u petak je održana novinska konferencija na kojoj su Radnička fronta i Nova ljevica najavile zajednički izlazak na lokalne izbore u Zagrebu. Time će građani dobiti priliku ‘glasati za stvarnu lijevu opciju koja će se boriti za radnička prava i javni interes, a protiv siromaštva, iseljavanja i rastuće fašizacije’. Rekli su da nemaju gradonačelničkog kandidata za Zagreb, ali namjeravaju podržati kandidata neke od manjih stranaka s kojima pregovaraju.

Član Radničke fronte Mate Kapović naveo je primjer Cvjetnog trga, u kojemu je očito bilo pogodovanje Tomislavu Horvatinčiću, odnosno kapitalu na štetu javnog interesa, te onaj izgradnje crkve u parku na Savici, čemu se protivi 77 posto tamošnjih stanovnika, ali se od projekta ipak nije odustalo.

Po završetku obraćanja iz zgrade Skupštine izašla su dvojica zaštitara, pa agresivnim tonom upozoravali da je za svako javno okupljanje više od 15 osoba potrebna dozvola

- RF se zalaže da se stanovnicima omogući izravno izjašnjavanje, a ne da se takve stvari događaju samo zato jer gradonačelnik Milan Bandić ima dogovor s crkvom ili kapitalom. Iako i sada postoje zakonske mogućnosti da se takvi slučajevi spriječe, primjerice zborovi građana i lokalni referendumi, nijedna postojeća stranka nije iskazala političku volju da te mogućnosti primjenjuje jer bi time izgubili svoje privilegije - rekao je Kapović. Dodao je da je ‘za vrijeme gradonačelnika Bandića Zagreb postao grad u kojemu se doslovno nijedan posao, pa makar se radilo o nabavki stolica za dječji vrtić ili farbanju zidova, ne može napraviti bez da je u pozadini neki koruptivni dogovor u kojemu će netko povezan s Bandićem dobiti svoju pinku’.

- Potrebno je napraviti radikalan rez s tom klijentelističkom mašinerijom. Milijarde kuna koje odlaze na korupciju, ali i na financiranje fontani, sportske mafije u Dinamu, utrke na Sljemenu i veteranskih udruga koje rade za Bandića, mogle bi se pametnije utrošiti. Primjerice na socijalne stanove i socijalne dućane, subvencioniranje javnog prijevoza i spašavanje Imunološkog zavoda. U našem programu su i prijedlozi besplatnih muzeja i knjižnica, veća ulaganja u škole i vrtiće i svima dostupan javni Internet - rekao je Kapović.

Ispred Nove ljevice Rada Borić rekla je da zajedničkim izlaskom na izbore ‘žele pokazati da je politika utopijskog ipak moguća’. Naglasila je da ‘dobar dio nevolja u Zagrebu proizlazi iz Zakona o Gradu Zagrebu, koji omogućava korupciju, ali i premalu participaciju građana. Zbog toga 51 član Skupštine i gradonačelnik odlučuju o životima građana, ne uzimajući u obzir ono što zovemo participativnom demokracijom, odnosno pravom građana da odlučuju o tome što će se događati u njihovim kvartovima’.

Marko Milošević iz Radničke fronte poručio je da ‘zajednički izlazak Radničke fronte i Nove ljevice na izbore predstavlja početak kraja definiranja lijeve politike u Hrvatskoj kroz optiku SDP-a’.

- SDP mora ići tamo gdje mu je politički i ideološki mjesto, a to je liberalni centar, pa se nadamo da će ovi lokalni izbori reflektirati gubitak sadržaja i podrške toj stranci na svim razinama. Pozivamo sve one koji su dosad iz najboljih namjera po automatizmu davali glas toj ‘jedinoj lijevoj opciji’ da malo promisle o dosadašnjim izbornim strategijama i da riskiraju s nečim novim kako bi se počele mijenjati stvari - rekao je Milošević.

Borić je podsjetila da Radnička fronta i Nova ljevica zajednički izlaze na izbore i u Splitu, gdje je njihov kandidat za gradonačelnika Dragan Markovina, dok Radnička fronta samostalno izlazi na izbore u Samoboru i u Zagrebačkoj Županiji.

Po završetku obraćanja iz zgrade Skupštine izašla su dvojica zaštitara, pa agresivnim tonom upozoravali da je za svako javno okupljanje više od 15 osoba potrebna dozvola. Demonstriravši da i za korištenje javne površine za obraćanje građanima treba pitati Bandića, inzistirali su da vide osobne iskaznice ‘organizatora skupa’, no prisutni su se na taj zahtjev oglušili. Program Radničke fronte za lokalne izbore u Zagrebu možete pročitati ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više