>

novosti logo

Kolumne Kolumne

Raj za Uju Tvrdicu

Aleksandar Stanković hodajuća je meta jer je njegova emisija zadnja koja ima kritički naboj i veliki utjecaj. Tek kad HRT postane televizija koju nitko ne gleda, bit će idealan za još veći lov u mutnom. Bazen gotovog novca, u kakvom se kupao Baja Patak, a na koji se nitko ne osvrće – pa đe ćeš bolje!

Dnevnik, HRT, 21. studenoga, 19:00

Hrvatska televizija ima samo dva imperativa: negledanost i negledljivost. U oba dosežu nebeske visine! Napad javne televizije na svog daleko najgledanijeg autora, čija je emisija zadnji brend Pridavlja, uvertira je u samrtni hropac HRT-a. Nakon uništavanja ‘Latinice’, ‘Hrvatske uživo’, prebacivanja ‘Labirinta’ na Četvrti program, ukidanja ‘Što vas žulja’ i ‘Uvijek kontra’, Aleksandar Stanković hodajuća je meta jer je njegova emisija zadnja koja ima kritički naboj i veliki utjecaj. Njegovo pitanje Predragu Mišiću Peđi o elementima građanskog rata iskorišteno je samo kao povod odstrela: da nije postavljeno to pitanje, bilo bi neko drugo, da nije taj gost, našao bi se već neki drugi.

Ne postoje, naravno, takve budale koje mogu vjerovati da HRT s ovim razinama gledanosti može ostvarivati ozbiljniji utjecaj. Naprotiv, utjecaj bi im samo smetao. On bi medij doveo u središte pažnje, zato ga treba eliminirati, a HRT učiniti televizijom koju nitko ne gleda. Tek će tada HRT postati idealan za lov u mutnom. Prije deset godina nije bilo zamislivo da HRT vrti sate i sate TV prodaje, tog najnižeg tipa TV reklame, po dampinškim cijenama (što je navodno i protuzakonito). Sada je to moguće – zato što na HRT više nitko ne obraća pažnju. Moguće su i brojne druge muljaže, a sa 1,3 milijarde kuna to je idealno lovište. Veliki bazen gotovog novca, u kakvom se kupao Disneyjev Baja Patak, a na koji se nitko ne osvrće. Pa đe ćeš bolje!

Lupanje po Stankoviću ima još jedan cilj: uspostavu onoga što Nijemci zovu Denkverbot, zabrana mišljenja. Uspostavi li se nekoliko jakih tabua, svetih krava, uspostavljen je i neprobojan bedem iza kojega se može odvijati pljačka ili eksploatacija. Ako su neka pitanja zabranjena jer se o njima očituje neka deklaracija, onda mogu biti zabranjena sva pitanja. Ovi procesi guraju zemlju u provaliju, ali koga briga: bitno je, dok se može, uzeti beriva, tantijeme, lažne mirovine, invalidnine i slične stvari, a do sudnjega dana – tko živ tko mrtav.

A strana, HRT, 25. studenoga, 20:00

‘A strana’ je jedna od rijetkih zabavnih emisija HRT-a koja nije licencna, domaći je proizvod, ali je u svakoj dimenziji odlična. Gosti, produkcija, voditelji, režija – sve je zabavno, kako i dolikuje subotnjem večernjem terminu. Voditelji Duško Ćurlić i Ivan Vukušić ugostili su Massima, Ninu Badrić i Milu Kekina. Svaka emisija u ovoj sezoni vrtjet će se oko jedne noseće teme. Prva emisija bila je posvećena ljubavi. Nina Badrić, Massimo i Kekin objašnjavali su zašto im publika vjeruje kad pjevaju ljubavne pjesme, tko su im bili uzori i najdraži stihovi. Posebni gost bio je Zdravko Čolić koji je pjevao Arsenove pjesme.

Sve pohvale emisiji dakle. Na ovom mjestu moramo dodati i kako je Ksenija Urličić, bivša vladarica Prisavlja, svom zetu, ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću, predložila da na Prisavlje uvede jezičnu policiju. Ideja je načelno izvrsna, samo je riječ ‘jezična’ suvišna. Na Prisavlje treba dovesti pravu, temeljnu policiju, DORH i Uskok i ostaviti im da rade jedno godinu dana. Da propitaju zašto, prvi put u pola stoljeća, rikava tehnika, kako su sastavljeni pojedini ugovori, otkud lova za najskuplje automobile na kućnom parkiralištu, kako to da novinari vode TV prodaju, otkud to na ekranima i slično. A jezična policija? Prošla su vremena ta, tko još mari za jezik?

TNT, N1, 26. studenoga, 9:00

Uvaženi ustavni sudac Mato Arlović, neka vrsta preletača – u Ustavni je otišao kao esdepenjara a izaći će kao hadezenjara, što je pouzdan signal da nije riječ o osobitoj moralnoj vertikali – u ‘Točki na tjedan’ rekao je kad će Ustavni sud riješiti ustavnost lex Agrokora. ‘Kad vidite pravorijek, onda mu se nadajte’, rekao je gos’n sudac. Točnije, rekao je da će sud riješiti stvar u zakonskom roku od tri godine, a možda i požure. Dakle možda ga riješe kad važnost lexa istekne.

Nema potrebe nagađati zašto je Ustavni sud tako spor. Zato što čita misli Vlade. Naši sudovi inače čitaju Vladine želje, zato država i ide u propast. Puno hrabriji, mlađi, nadareniji sudac – Mislav Kolakušić – koji nije izabran u Ustavni sud, izvrsno je uočio kako je Hrvatska jedina zemlja u kojoj čovjek može upropastiti sto tvrtki, napraviti dug od milijardu kuna i onda osnovati sto i prvu. Jednako tako, jedino kod nas moguće je odgađati plaćanje dobavljačima godinu i duže… Kriminalni zakoni koje nameću interesni lobiji te loši i oportunistički nastrojeni suci solidan su razlog propadanja ove lijepe zemlje. Arlović je rekao i nešto pametno. Da je naime Stankovićevo pitanje o građanskom ratu bilo ustavno. Bilo bi interesantno kad bi HRT napravio katalog pitanja koja se protive Deklaraciji i Ustavu, pa da se s tim ne zajebavamo. Ionako se ništa neće promijeniti.

Vijesti, Nova TV, 26. studenoga, 17:23

Vladimir Šeks cinkario je Udbi mladog Zlatka Bagarića kao pripadnika ekstremne neprijateljske organizacije koja djeluje u emigraciji i sprema se raditi svinjarije. Mladi Bagarić tako si je natovario na vrat ne samo KOS već i Udbu, da bi Jutarnji list, nakon tri desetljeća nagađanja, objavio dokumente koji prikazuju portret umjetnika u mladosti. Vladimir Šeks priznao je da je odlazio u SDS, ali je ‘zavaravao protivnike’.

Jadno. Velik dio radikalne hrvatske desnice čine bivši udbaši i kosovci, koji povikom ‘drž’te lopova’ skreću pažnju sa svoje prošlosti. Iako bi Šeksovo udbašenje trebala biti vijest dana, ona je zapravo ostala na marginama. Jer svi su to očito znali. Nikola Grmoja, sve bolji u javnim nastupima, majstorski je poentirao na Šeksu. ‘Oni pokušavaju zaštititi sve operativne veze službe državne sigurnosti kao što je to bio Vladimir Šeks, što je MOST-ovim prijedlogom zakona bilo sve otvoreno. Vladimir Šeks je zatvorio svoj osobni dosje, ali se nije nadao da će se naći u nekim drugim dosjeima budući da je bio operativna veza službe državne sigurnosti’, rekao je Grmoja i otkrio gdje se prevario veliki meštar svih hulja, da citiramo Krležu.

1/2