Novosti

Društvo

Рaзбиjaњe прeдрaсудa

Пaнeл рaспрaвa у Вукoвaру билa je пoсвeћeнa вaжнoсти зaпoшљaвaњa oсoбa с инвaлидитeтoм

Large informator  razbijanje  %c4%87irilica

Diskusija o zapošljavanju i poticajima

Predrasude o zapošljavanju osoba s invaliditetom još uvek su, nažalost, prisutne i treba delovati u njihovom prevazilaženju, edukaciji poslodavaca o zapošljavanju takvih osoba, te merama koje država pruža kao podsticaj, jedan je od zaključaka panel rasprave, koja je u organizaciji vukovarske kancelarije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Privredne komore Vukovarsko-sremske županije, održana 6. juna. Programski je bila posvećena društveno odgovornom poslovanju, odnosno zapošljavanju osoba s invaliditetom i podršci poslodavcima u tom kontekstu.

Tokom rasprave poslodavci su imali priliku da dobiju važne informacije o zapošljavanju osoba s invaliditetom, stimulisanju njihovog zapošljavanja, te smernice u sklopu zaštitnih i integrativnih radionica odnosno radnih jedinica. Predstojnica HZZ-a Vukovar Jasna Kolar navela je podatak da je u njihovoj evidenciji 151 osoba s invaliditetom, s tim da ih je 60 odsto kategorizovano kao zapošljivo, pola od tog broja su žene, a 70 odsto njih ima završeno srednjoškolsko obrazovanje.

- Smatram da zapošljavanje osoba s invaliditetom treba da bude više od ispunjavanja zakonske forme i postizanja propisanih kvota - naglasila je Kolar. Mišljenja je da takvo zapošljavanje ima prednosti, reč je o heterogenoj grupi, koja se može zaposliti na različitim poslovima, a kao podsticaj može biti činjenica da da se zapošljavanja invalida sufinansira u 75 odstotnom opsegu, dok je u ostalim kategorijama taj iznos 50 procenata.

Nina Šatrav, rukovodilac Odeljenja za rad s poslodavcima u osječkom Centru za profesionalnu rehabilitaciju, istakla je da je njihov cilj da poslodavcima predstave podsticaje koje nudi njihov Zavod za veštačenje kroz nekoliko mera, poput subvencija plate, troškova za zdravstveno osiguranje, prevoza do celokupnog prilagođavanja radnog mesta za osobe s invaliditetom.

Panel raspravi prisustvovali su predstavnici poslodavaca, koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, kako bi s učesnicima skupa podelili iskustva o zapošljavanju ove kategorije nezaposlenih. Darko Kovačević, voditelj pravne službe u preduzeću za upravljanje otpadom - Nevkoš d.o.o. iz Vinkovaca, podsetio je da je ta firma pre dve godine počela da se ozbiljnije usmerava na zapošljavanje osoba s invaliditetom, a danas ih na radnim mestima imaju 20.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više