>

novosti logo

Razgovarali smo s austrijskim organizatorima kontraprosvjeda komemoracije u Bleiburgu

‘Austrijanci će transparentima kraj Bleiburga jasno znati do znanja svima onima koji dolaze s ustaškim obilježjima da ovdje nisu dobrodošli‘, rekao je jedan od organizatora Martin Diendorfer

Usprkos činjenici da je austrijska Katolička crkva digla ruke od podrške komemoraciji ustašama i drugim pripadnicima pobijeđenih vojski u Drugom svjetskom ratu u austrijskom Bleiburgu i da su koruške pokrajinske vlasti zatražile puno sudjelovanje saveznih organa u sprečavanju glorificiranja ustaške i nacističke ideologije, taj skup ipak će se održati 18. svibnja. Ali, baš kao i prošle godine, ne bez kontraprosvjeda. Do sada su prijavljena čak četiri, a za Novosti smo razgovarali s jednim od organizatora, Martinom Diendorferom, iz organizacije ‘KÄRNTEN andas‘ koja se zalaže za solidarno, ekološko i demokratsko društvo.

- Cilj naših protudemonstracija je zabrana okupljanja ustaša i nacista pored Bleiburga, ništa manje i ništa više – kaže Diendorfer.

- Prijavili smo dva okupljanja u skladu s austrijskim zakonom. Prvo je ono glavno, a na drugom, koje će biti oko 200 metara uz cestu, naši aktivisti će transparentima jasno znati do znanja svima onima koji dolaze s ustaškim obilježjima da ovdje nisu dobrodošli. O toj drugoj akciji još moramo pregovarati s nadležnim tijelima - kaže Diendorfer za Novosti.

Diendorfer objašnjava da je treće okupljanje prijavila Radikalna ljevica. Radi se o demonstracijama koje počinje već u 9 sati kod kolodvora Bleiburg-okolica (u Bleiburgu postoje dva kolodvora - grad i okolica) čiji će se sudionici spojiti s onima u gradu. Četvrto okupljanje treba početi u 9:30 sati, također kod kolodvora Bleiburg-okolica, ali će njegovi sudionici ići u pravcu slovenske granice. To okupljanje prijavio je Karl Öllinger, nekadašnji poslanik Zelenih u austrijskom parlamentu.

Pitali smo Diendorfera što komemoriranje u Bleiburgu uopće znači za Korušku i Austriju.

- Za komemoraciju u Austriji, pa čak i u Koruškoj, malo tko zna. Tek je zadnje dvije godine privukla pažnju medija, dijelom i zbog naših aktivnosti. U stvari je nitko eksplicitno ne podržava, ali ipak je predsjednica austrijskog parlamenta i poslanica FPÖ-a Anneliese Kitzmüller prije nekoliko godina bila gošća. Kao što vam je poznato, koruška Katolička crkva ove godine prvi put je povukla svoje odobrenje za održavanje biskupske mise, a tu odluku je podržao bečki nadbiskup i kardinal Schönborn koji je predložio zajedničku povijesnu obradu uloge hrvatske crkve tijekom i nakon ustaškog režima. I blajburški gradonačelnik Stefan Visotschnig trenutno vidi blajburški skup kao negativan za njegovu zajednicu. Dakle otpor raste – objašnjava Diendorfer.

Prema njegovim riječima, na temelju rastućeg otpora protiv okupljanja ustaša i nacista i njegove medijske prisutnosti, nadležna tijela su krenula u njihovo pomnije praćenje, što je dovelo do višestrukog izricanja prekršajnih kazni, a također i sudskih presuda koje bi trebale biti temelj za buduću zabranu događaja.

KÄRNTEN andas se, inače, zalaže bezuvjetni temeljni dohodak u visini dovoljnoj za egzistenciju, radikalnu promjenu u politici zaštite okoliša i klime, demokratizaciju svih područja društva i za, kako kažu, jasnu antikapitalističku, antifašističku i feminističku perspektivu.

1/2