Novosti

Politika

Razoružani Jurčević

Policija je lani u studenom u domu Josipa Jurčevića pronašla pištolj i municiju na njegovo ime bez važećih dozvola. Optužni prijedlog ispisala je Služba kriminaliteta droga PU zagrebačke, a Općinski sud proglasio ga je prije dva mjeseca krivim

Large h1jurcevic goran stanzl

Tvrdi da obiteljska kuća nije pretražena zbog njega – Josip Jurčević (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

U studenom prošle godine zagrebačka policija pretražila je temeljem sudskog naloga obiteljsku kuću Josipa Jurčevića, novog saborskog zastupnika Domovinskog pokreta. Nakon pretresa duljeg od jednog sata, u kojem su pronađeni pištolj i municija na njegovo ime bez važećih dozvola, Jurčević je uhićen i priveden u nadležnu postaju. Tamo je 2. studenog 2023. ispitan i zadržan dva sata i dvadeset minuta, a potom pušten na slobodu. U razgovoru za Novosti Jurčević nam je otkrio da obiteljska kuća nije pretražena zbog njega, ali nije želio otkriti prave razloge policijske akcije. Budući da je optužni prijedlog za nelegalno držanje napunjenog pištolja protiv njega ispisala Služba kriminaliteta droga PU zagrebačke, scenarij koji uključuje narkotike nameće se kao jedan od izglednijih. Međutim, od sudova i policije nismo uspjeli dobiti službenu potvrdu.

U optužnom prijedlogu policijskog odjela za droge sudu je predloženo da se zbog pištolja i metaka Jurčeviću izrekne novčana kazna od 2.650 eura. Za posjedovanje takvog oružja i streljiva u Hrvatskoj je predviđen kumulativni iznos do 10.600 eura. "Okrivljeni Josip Jurčević posjedovao je oružje kategorije 'B', kao i streljivo za oružje kategorije 'B' (...) bez važećeg oružnog lista ili odobrenja za nabavu oružja (...) i to jedan pištolj marke 'PIETRO BERETTA' model M70, s pripadajućim spremnikom unutar kojeg se nalazi sedam komada streljiva kalibra 7,65 mm, a koje oružje i streljivo je pronađeno pretragom doma i drugih prostora na adresi u Zagrebu", piše u optužnom prijedlogu Službe kriminaliteta droga, uz dodatak da mu je oružni list istekao u veljači 2022., odnosno godinu i devet mjeseci prije uhićenja.

U odgovoru Novostima Općinski sud u Novom Zagrebu napisao je da je Jurčević proglašen krivim 8. ožujka 2024. godine "za počinjenje prekršaja propisanih odredbama čl. 11. st. 4. i čl. 30. st. 3. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana jer je kao fizička osoba držao vatreno oružje B kategorije bez odobrenja za nabavu oružja koje je izdalo nadležno tijelo te je posjedovao streljivo za oružje B kategorije, a nije imao važeći oružni list ili važeće odobrenje za nabavu oružja ili Europsku oružnu propusnicu ili drugu ispravu o oružju izdanu na temelju međunarodnih ugovora". "Okrivljeniku je presudom izrečena novčana kazna te su mu trajno oduzeti predmeti (oružje, streljivo za oružje i oružni list)", piše u njihovom odgovoru.

Optužni prijedlog protiv Josipa Jurčevića

Optužni prijedlog protiv Josipa Jurčevića

Županijski sud u Velikoj Gorici, koji je izdao nalog istog dana kad je operacija provedena, odbio nam je odgovoriti na pitanje o razlozima za odobrenje pretrage Jurčevićeve kuće i popratnih objekata, pozivajući se na tajnost istražnog postupka. Općinski sud u Novom Zagrebu, koji je Jurčevića osudio u ožujku zbog oružja bez validne dokumentacije, odgovorio je pak da svoju presudu "nisu temeljili na obrazloženju tog naloga".

Ni Jurčević nije želio ulaziti u detalje, pod obrazloženjem da je "istraga i dalje u tijeku". Na pitanje zašto je policijska služba za droge sudjelovala u cijeloj priči i zbog koga je nalog za pretres izdan ako nije zbog njega, uputio nas je na MUP. "Ja vam inače ne pušim, a kamoli da se na nekakve narkotike troši. A na što se pretraga odnosila, to trebate pitati policiju", rekao je Jurčević i naglasio da tijekom pretrage njegove kuće policajci "nisu našli nikakve narkotike". Do zaključenja teksta policija nije odgovorila na naš upit.

Što se tiče oružja, Jurčević je objasnio da je priveden i osuđen zato što nije produžio oružni list. "Imam pravo nošenja i držanja pištolja, jer sam haški vještak pa je bilo prijetnji i tako dalje. Nisam produžio oružni list zbog kovida", ispričao je, ističući da mu je oružje oduzeto "za sada, dok se ne dovrši procedura".

U obiteljskoj kući u kojoj su policajci obavili jednosatnu pretragu prijavljene su najmanje četiri pravne osobe: jedna tvrtka i tri udruge, čiji su vlasnici Jurčević i drugi članovi obitelji. Portal Faktograf objavio je prošloga tjedna ekstenzivnu priču o tome kako su te udruge obitelji Jurčević od 2020. do 2024. sudjelovale u uspješnom povlačenju 11,6 milijuna eura iz evropskih fondova i državnog proračuna, od čega 4,7 milijuna za projekte u kojima su bili nositelji, a 6,9 milijuna eura u kojima su njihove udruge bili partneri. Udrugu Dokumentacijsko informacijsko središte vodi Josip Jurčević, dok je sin Jurij Borna Jurčević na čelu Hrvatskog instituta za migracije i integracije te udruge Sloboda i jednakost. U svojstvu tajnice, odnosno dopredsjednice, u Dokumentacijsko informacijskom središtu i Slobodi i jednakosti pojavljuje se Katica Jurčević, supruga novog saborskog zastupnika Domovinskog pokreta.

Činjenični opis iz optužnog prijedloga

Činjenični opis iz optužnog prijedloga

Navedene udruge dobile su evropska sredstva za provedbu projekata zapošljavanja rizičnih skupina za pružanje pomoći starijima od 65 godina i osobama s invaliditetom. Njihovi partneri su, između ostalih, Hrvatski zavod za zapošljavanje Zagreb, Centar za socijalnu skrb Zagreb, gradovi Krk, Duga Resa, nekoliko općina i nevladinih udruga. Podaci iz Državne riznice, koja bilježi uplate iz proračuna, pokazuju da su im sredstva uplaćivale i institucije poput Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Osim udruga, na istoj adresi je registrirana tvrtka za poslovno savjetovanje Project Venator LV, koju je osnovao sin Jurij Borna Jurčević. Protiv njega se od 2019. godine vodio prekršajni postupak za remećenje javnog reda i mira. Najprije je osuđen zato što je glasno negodovao na policijsko privođenje prijatelja, nakon čega je ta presuda srušena. Konačni pravorijek nikada nije donesen, jer je prema odgovoru Visokog prekršajnog suda 5. ožujka 2023. godine nastupila zastara. Uz zanimljiv detalj koji smo pronašli: do zastare je došlo zato što je upravo drugostupanjski Visoki prekršajni sud svoje rješenje o poništenju osuđujuće presude donio u siječnju 2023., gotovo četiri godine nakon presude prvog stupnja. Potom su to rješenje dostavili nižem sudu tek nakon četiri mjeseca, u svibnju 2023., kada je zastara već bila nastupila. Nadležnom Općinskom sudu nije preostalo ništa drugo nego da zaključi slučaj i oslobodi optuženika bez novog postupka. Iz istog Visokog prekršajnog suda odgovorili su Novostima da još nije okončan drugi postupak protiv njega, također zbog prekršaja remećenja javnog reda i mira.

Njegov otac, koji je prije svega dva mjeseca osuđen zbog nelegalnog posjedovanja pištolja i municije, izrazio je prošlog tjedna volju i želju da postane novi ministar kulture iz kvote Domovinskog pokreta. U zadnja dva i pol desetljeća Jurčević se profilirao kao prominentni ideolog hrvatske desnice i javni promotor niza teorija po kojima liberali, ljevičari, srednjostrujaški mediji i predstavnici srpske manjine sustavno i nerijetko koordinirano rade na zloćudnom podrivanju Hrvatske. Kao član Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta svojevremeno je suorganizirao simboličko suđenje civilnom društvu, koje je nazvao "iznimno moćnom protuhrvatskom mrežom (...) koja je moćnija od javnog i privatnog sektora". Nakon što je godinama gunđao protiv nevladinog sektora koji nije po njegovom ukusu, ispostavilo se da su Jurčevići na čelu s patrijarhom Josipom upravo u domeni civilnog društva kreirali unosan obiteljski biznis. Proturječnost se u toj činjenici ne iscrpljuje: većina sredstava dodijeljena im je preko fondova Evropske unije, zajednice evropskih država koju je upravo Jurčević opisivao kao novo porobljavanje Hrvatske, protiveći se tako pristupanju Uniji.

Valja ponoviti da je svim udrugama obitelji Jurčević, koje redovno posluju s državnim institucijama, zajednički telefonski broj i adresa – obiteljska kuća koju je iz zasad nepoznatih razloga policija pretražila i usput pronašla Jurčevićevo oružje bez adekvatnih dozvola.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više