Novosti

Kronika

Рaзвoj културe пиjeњa

У Биjeлoм Брду je и oвe гoдинe oргaнизoвaнa дeгустaциja винa: Гoсти су стигли из Бaчкoг Moнoштoрa у Србиjи, Шaмцa у БиХ, Хeрцeгсaнтoвa у Maђaрскoj и Пeрoja у Истри

Povodom Svetog Trifuna, zaštitnika vinara i vinogradara, u Bijelom Brdu je i ove godine organizovana degustacija bjelobrdskih vina. Na degustiranje i ocenjivanje stiglo je 49 uzoraka crnog, belog i rozea.

- Vina su svake godine sve bolja i bolja, što govori da Bjelobrdci u proizvodnji grožđa i vina napreduju. Nisu to neke visoke sorte, ali puno ljudi se bavi vinarstvom, svake godine sve više i to polako prelazi u jednu lepu tradiciju - kaže Đorđe Dokić iz Erduta, predsednik žirija. Dodaje kako Bjelobrdci uglavnom prave graševinu ili crni burgundac, a od autohotnih sorti ‘slankamenku’ i ‘otelu’.

Manifestaciju već šestu godinu zaredom organizuju Srpsko kulturno društvo ‘Prosvjeta’ pododbor Bijelo Brdo i Srpsko kulturno-umetničko društvo ‘Jovan Jovanović Zmaj’. Prepuna sala Doma kulture govori koliko je ovaj događaj važan jer to je prilika da se Bjelobrdci pohvale vinima koja su sami proizveli.

- Genetski kod nam je vinarski, naši su preci voleli piti vino, a mi smo odlučili da ga i proizvodimo - kaže u šali predsednik društva Slobodan Nešić, a onda ozbiljno dodaje kako se svake godine u Bijelom Brdu zasadi preko dve hiljade sadnica vinove loze. Želja im je, kaže, da promovišu kulturu pijenja domaćih vina, da obnove vinograde autohtonim sortama grožđa, da čuvaju i neguju tradiciju svog sela.

Na manifestaciju su osim meštana Bijelog Brda i okolnih sela stigli i brojni gosti: iz Bačkog Monoštora u Srbiji, Šamca u Bosni i Hercegovini, Hercegsantova u Mađarskoj i Peroja u Istri. Prijateljstvo s Društvom perojskih Crnogoraca Peroj 1657. traje već godinama.

- Počeli smo saradnjom u kulturnom amaterizmu, a nastavili s ekonomskom. Sada je to već preraslo u pravo prijateljstvo jer se susrećemo tri-četiri puta godišnje, u Peroju ili u Bijelom Brdu - kaže Miodrag Popović iz Peroja.

Spomenimo i rezultate ocenjivanja vina, iako su oni, sudeći po atmosferi koja vladala na manifestaciji, bili manje važni. U kategoriji autohtonih vina prva mesta zauzeli su Miloš Katanić za belo, Gordana Ninković za roze i Budislav Nešić za crno vino. U kategoriji ostalih vina, najbolje belo vino doneo je Slobodan Nešić, roze Radoslav Bošković, a crno Slobodan Ruhner.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više