>

novosti logo

Društvo Društvo

Reagiranje: Na HRT-u ne vlada cenzura

Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-a, obratio se Novostima vezano uz članak Gorana Borkovića objavljen pod naslovom ‘Katedrala istanbulskog duha’ na portalu Novosti 27. rujna 2018., tražeći objavu ispravka informacije. Ispravak donosimo u nastavku:

‘U članku pod naslovom Katedrala istanbulskog duha objavljenom na portalu novosti.com dana 27. rujna 2018. iznesene su netočne informacije kojima su grubo povrijeđeni ugled i čast Hrvatske radiotelevizije.

U odnosu na navode iz članka da je Hrvoje Zovko za otkaz ugovora o radu ‘doznao od novinara’, ističe se kako je HRT poslao priopćenje kao reakciju na netočne navode koji su plasirani u medijima, a Hrvoju Zovku otkaz nije mogao biti uručen jer je isti, bez odobrenja neposrednog rukovoditelja, umjesto na radnom mjestu bio na press konferenciji HND-a.

Nadalje, netočno je da je Hrvoje Zovko ‘dao ostavku na mjesto izvršnog urednika na HTV-u 4’.

Hrvoje Zovko nije podnio ostavku na mjesto izvršnog urednika na HTV4 jer to navedeno mjesto ne postoji. Hrvoje Zovko imao je zaključen ugovor radu za radno mjesto urednik-koordinator, dok je poslove tzv. back urednika obavljao u sklopu emisije Studio 4 na HTV-u 4.

Postupak otkazivanja ugovora o radu Hrvoju Zovku pokrenut je zbog osobito teške povrede radne obveze te povrede nekoliko odredbi Općih pravila o radu i ponašanju, a ne zbog ‘vike i svađe’ kako se netočno navodi u članku.

HRT očekuje od svojih zaposlenika primjereno i profesionalno ponašanje tijekom obavljanja svih društvenih i poslovnih zadaća i aktivnosti. Neprofesionalni odnos prema radu, neprimjereno ponašanje prema kolegicama i kolegama, verbalna ili fizička agresivnost i slični oblici ponašanja, nisu dopuštenju u okruženju HRT-a.

Članstvo Hrvoja Zovka ili bilo kojeg zaposlenika HRT-a u bilo kojoj udruzi ne lišavaju iste odgovornosti ponašanja sukladno aktima HRT-a kao njihovog poslodavca, a donošenju odluke o otkazu nije niti na koji način povezano sa činjenicom da Hrvoje Zovko trenutno vrši dužnost predsjednika HND-a.

Suprotno navodima autora, HRT se u odluci u otkazu nije pozvao na Istanbulsku konvenciju. Istanbulska konvencija spomenuta je u priopćenju HRT-a u kontekstu važnosti iste budući da je Republika Hrvatska potpisnica navedene konvencije, dok je HRT kao javni medijski servis, posebno dužan doprinositi promicanju i zaštiti prva žena.

Zaključno, ističemo kako na HRT-u ne vlada ‘cenzura i organizacijski nered’.

1/1