>

novosti logo

Društvo Društvo

Reklamna sankcija

Vijeće za elektroničke medije donekle se osmjelilo u slučaju notorne ‘Bujice’: Je li dovoljno ukloniti mržnju iz javnog prostora na jedan dan odnosno na četiri sata, koliko traje emitiranje nekih lokalnih televizija?

Vijeće za elektroničke medije (VEM) ovog je ponedjeljka zbog govora mržnje privremeno, na jedan dan odnosno na četiri sata, oduzelo koncesije televizijama na kojima je emitirana emisija ‘Bujica’ Velimira Bujanca, u kojoj je Zoran Grgić, bivši član Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi, između ostalog izjavio da ‘crnčuge i arapčuge siluju, ubijaju i teroriziraju po svijetu’. Izbjeglice je potom nazvao teroristima i kriminalcima, dodajući da imaju sidu, hepatitis i tuberkulozu. Koncesija je na jedan dan oduzeta nakladnicima Z1 televizije, kanala SBTV i Osječke televizije, a na četiri sata nakladnicima kanala SRCE TV, Adriatic TV i TV Jadran. O razmjerima i pedagoškoj učinkovitosti same kazne najbolje govori izjava koju je Bujanec dao portalu Dnevno.hr: zahvalio je VEM-u na lijepoj reklami, ističući da će taj potez doprinijeti porastu gledanosti.

U ovim smo novinama puno puta pisali o Bujancu, pa je dovoljno kazati da je riječ o permanentnom televizijskom i društvenom skandalu. Zadnjih pet godina tri puta tjedno u ‘Bujici’ se gotovo redovito izriču stavovi koji se bez problema mogu okvalificirati kao ustaški revizionizam, antisrpski šovinizam i ostali oblici nacionalističke histerije. Unatoč tome, ovo je prvi put da je ‘Bujica’ sankcionirana na opisani način. Prije dvije godine VEM je kaznio Z1 zbog šovenskog ispada Marka Juriča, što je rezultiralo prosvjedom šatoraške desnice i pohodom na središnjicu spomenutog Vijeća. Zbog Juričevih izjava Z1 je kažnjen s tri dana neemitiranja, pa je čak i naspram toga najnovija sankcija poprilično minorna.

No Dražen Hoffmann iz GONG-a ističe da je riječ o važnoj poruci: da medijsko huškanje ima zakonske granice i da reagiranje na govor mržnje u javnom prostoru nije isključivo zadatak novinara, aktivista i građana koji se s time ne žele miriti, već da postoji volja da se i institucije uhvate ukoštac sa širenjem mržnje u javnom prostoru. U isto vrijeme podsjeća da su rasna i nacionalna mržnja te drugi oblici mržnje i diskriminacije itekako prisutni na internetskim portalima.

- Ne bi se samo u povodu ekstremnog i naširoko publiciranog slučaja regulator trebao time pozabaviti. No nadam se da će se pokazati da je ova važna odluka dio izgradnje VEM-ove prakse nadzora i sankcioniranja govora mržnje u elektroničkim medijima - kaže Hoffmann.

U isto vrijeme, TV platforme na kojima se često širi sličan sadržaj redovito dobivaju novac od javnih institucija. Kolegice s H-Altera podsjetile su prije nekoliko dana da je Z1 TV putem VEM-ovog natječaja 2017. godine dobio 778.000 kuna. Grad Zagreb im je od 2011. do 2017. dodijelio 18 milijuna kuna, uz dodatnih dva milijuna ove godine.

1/1