Novosti

Politika

Reporteri bez granica zabrinuti jer hrvatska Vlada šuti o napadima na novinare

Ugledna međunarodna organizacija izražava zabrinutost jer hrvatske vlasti ne poduzimaju ništa u vezi s govorom mržnje i prijetnjama upućenim novinarima

Tyffzarx02bleui1t95fdtb8oj6

Reporteri bez granica

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) objavila je u utorak saopćenje u kojem izražava zabrinutost zbog šutnje hrvatske Vlade u vezi s izljevima govora mržnje i prijetnji upućenih novinarima. Također, pozivaju vlasti da javno osude napade i prestanu s praksom nekažnjavanja odgovornih.

RSF se u svom pismu osvrće i na nedavne slučajeve u Zadru gdje je ispred zgrade uredništva jednog portala osvanuo natpis ‘Smrt novinarima’, a isto se ponovilo i u Zagrebu ispred zgrade N1 televizije i portala Net.hr-a i Telegram, pitajući se hoće li ta fraza postati uobičajena u Hrvatskoj.

Nadalje, navode kako je u Splitu netko bacio jaja i probušio gume na automobilu novinarke Andreje Topić.

Svi ovi postupci, kažu u RSF-u, imaju istu namjeru - da napadnu, zastraše i okleveću novinare kako bi odustali od svojih istraživanja.

Iz ove ugledne međunarodne organizacije također navode kako je pokrenuto nekoliko policijskih istraga vezano uz prijeteće grafite upućene novinarima, no čude se jer su ‘hrvatske vlasti ostale iznenađujuće šutljive o ovom pitanju i drugim nedavnim napadima na novinare’.

Isto tako, tvrde u RSF-u, ‘suprotno svim očekivanjima hrvatske pravosudne vlasti odlučile su prije godinu dana ništa ne poduzeti protiv osobe koja je objavila prijetnje smrću novinarima na Facebook stranici poznatog portala Index.hr’.

‘Hrvatske vlasti moraju nedvosmisleno osuditi ovakva postupanja i okončati nezdravo ozračje nekažnjivosti koje vlada u Hrvatskoj, što predstavlja stvarnu opasnost za novinare’, izjavila je Pauline Adès-Mével iz RSF-a.

Podsjećaju i na to da hrvatske vlasti pa čak ni predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, nisu osudili napad desničarskog TV voditelja Velimira Bujaneca koji je fizički nasrnuo na novinara Daniela Majića kad je izvještavao s Bleiburga.

Također, navode i izjave predsjednice Grabar Kitarović koja je novinarima ovog ljeta povodom priče švicarske novinarske televizije o pushbackovima hrvatskih policajaca prema migrantima poručila da ‘ne slijede strane medije koji rade za tko zna čije interese već da kao hrvatski mediji moraju predstavljati hrvatsku stranu‘.

RSF svoje priopćenje zaključuje podatkom da je Hrvatska prema njihovom indeksu medijskih sloboda rangirana na 64 mjestu od 180 zemalja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više