Novosti

Politika

Rusija će biti izolirana od Zapada, ali Zapad nije cijeli svijet

Rusija je agresor nad Ukrajinom, ali to nisu jedine strane u ratu koji je znatno širi, ocijenjeno je na tribini SPD-a "Privrednik" održane pod nazivom "Samo da rata ne bude (još dugo)", na kojoj je sudjelovao predstavnik ruskog veleposlanstva, ali ne i ukrajinskog 

Large tri ukra 1 sleva hasan jerko matvej sasa

Sudionici zagrebačke tribine: Hassan Haidar Diab, Jerko Bakotin, Matvej Sidorov i Saša Kosanović (foto Nenad Jovanović)

Činjenice kažu da je Rusija napala Ukrajinu, ali se rat zapravo ne vodi između Rusije i Ukrajine, nego između Rusije na jednoj te SAD-a i Velike Britanije na drugoj strani, rečeno je na tribini "Samo da rata ne bude (još dugo)" održanoj u utorak, 29. marta, u prostorijama SPD-a "Privrednik".

- Napad Ruske Federacije na Ukrajinu brutalan je zločin protiv međunarodnog prava, pri čemu je ruska vojska počinila zločine koji će za određen broj godina u Rusiji biti interpretirani kao greška koja narušava ruske interese, pa čak i za interese ruskog nacionalizma. Ali. najvažnije je da što prije dođe do sporazuma - rekao je novinar Novosti Jerko Bakotin.

- U SAD postoji struja čiji pripadnici bi voljeli da se Ukrajina pretvori u drugi Afganistan koji bi iscrpljivao Rusiju, dok Emmanuel Macron i Evropa inzistiraju na pregovorima. S obzirom na traženje teritorijalnih ustupaka od Ukrajine, predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da o tim pitanjima treba održati referendum, čime pokušava skinuti odgovornost sa sebe – rekao je Bakotin te spomenuo da u Ukrajini postoji nacionalistička struja desnija od samog Zelenskog.

Da je on proveo Minske sporazume na način kako je to podrazumijevala Rusija, to bi značilo federalizaciju zemlje i postojala bi realna opasnost da ga sruše ukrajinski nacionalisti. Govoreći o informativnom ratu, Bakotin je naveo neke vrlo uspješne propagandne akcije Ukrajine.

- Zapadna medijska mašinerija odrađuje posao sotonizirajući neprijatelja, dok se eksproprijacijom imovine ruskih oligarha nastoji postići cilj kako bi oni izvršili pritisak na Putina da zaustavi rat. Ako će mjere zaustaviti agresiju, onda su korisne – ustanovio je.

Po njegovim riječima, Zapad je postao zatucan poput Hrvatske 1991. i 1995. kad govorimo o medijima. Kod nas, Hrvatska se izjednačava s Ukrajinom i Rusija sa Srbijom u smislu agresora. S druge strane nije izjednačen tretman izbjeglica s Bliskog istoka "koje marljivo mlatimo na granicama", s onima iz Ukrajine koje su dočekane uz veliku pomoć.

- Rezultat rata bit će izolacija Rusije od Zapada, ali Zapad nije svijet. U zemljama koje su uvele sankcije živi milijardu ljudi, dok ogroman dio čovječanstva živi u zemljama koje to nisu uradile - Indiji, Kini, Bangladešu, Meksiku i drugima. Ipak, Rusija će postati tehnološki drugorazredna zemlja u zavisnosti od Kine – ocijenio je Bakotin.

Publika na "Privrednikovoj" tribini (Foto: Nenad Jovanović)

Novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab povukao je paralelu između medijskih ratova u Siriji i Ukrajini.

- Najlakše je dovesti nekog da priča kako ruska vojska gubi, a da taj nikad nije bio u ratu. Bio sam prvi strani novinar u Damasku nakon početka sukoba. Što se tiče cenzure, tko mi kao čovjeku i novinaru može zabraniti gledanje Russia Today ili Sputnika? Ovako se može pratiti samo ono što nam serviraju Pentagon i britanska obavještajna služba. Kojekakvi analitičari puštaju više fake newsa nego društvene mreže. Pravi novinar mora ići ina teren - rekao je novinar Večernjaka te istaknuo činjenicu da je Rusija izvršila agresiju, ali da je to u stvari rat između Rusije, SAD-a i Velike Britanije. Osvrnuo se na licemjerje međunarodne zajednice.

- Zbog napada Saudijske Arabije i njenih saveznika, 25 milijuna ljudi u Jemenu je na rubu bijede, a četiri milijuna djece gladuje, ali o tome se ne govori. Kad Izrael sravni Gazu, svijet kaže da je to njegovo pravo, a kad iz Gaze lansiraju jedan projektil, onda je to terorizam - naglasio je Haidar Diab. Ustanovio je da će "odmah nakon prekida vatre svi opet potrčati prema Rusiji".

- Neke od najbogatijih zemalja svijeta s Rusijom nisu htjele prekidati veze, već surađuju i žele biti neutralne. Iran je već 43 godine pod sankcijama, ali se tamo živi bolje nego u Hrvatskoj. Kad si bogat plinom, naftom ili žitom, uvijek se snalaziš - rekao je Haidar Diab.

Matvej Sidorov iz ambasade Ruske Federacije kazao da u nedavnim pregovorima "oko Kijeva nije dogovoreno povlačenje nego deeskalacija jer se na drugim pravcima operacije vrše prema planu". Po njegovom mišljenju, nije Rusija ta koja odbija Zapad nego je obrnuto. SSSR je odmah po osnivanju želio u NATO, ali je odbijen, a odbijena je i svojevremena Putinova ideja o jedinstvenom gospodarskom prostoru od Lisabona do Vladivostoka, zaključio je Sidorov. Iako pozvani, predstavnici ukrajinske ambasade nisu se odazvali.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više