Novosti

Kronika

Ruže za ubijene

Na 30. godišnjicu osnivanja logora Pakračka Poljana – Marino Selo predstavnici VSNM-a i SDSS-a odali su počast mučenim i ubijenim srpskim žrtvama

Large marino selo 2  1

Odavanje počasti u Marinom Selu

Delegacija VSNM-a i SDSS-a Požeško slavonske županije 8. oktobra obilježila je 30. godišnjicu osnivanja logora Pakračka Poljana – Marino Selo kroz koje je prošao, bio mučen i ubijen veliki broj Srba.

- Na godišnjicu formiranja logora počast žrtvama odali smo na lokaciji Ribnjak kod Marinog Selu na mjestu gdje je nekad bio ribarski restoran koji je krajem 1991. pretvoren u logor i mučilište. Ta zgrada je sada napuštena - rekao je za Novosti zamjenik župana Požeško-slavonske županije Nikola Ivanović, ističući da su tom prilikom položene ruže na nekadašnji ulaz u logor.

- Već godinama na komemorativnim skupovima odajemo počast žrtvama, ne samo s Pakračke poljane, nego i drugih mjesta. Ovo je prvi put da smo odali počast na ovoj lokaciji - rekao je Ivanović.

Podsjetimo, od 8. oktobra do sredine decembra 1991. u Pakračkoj Poljani je u zgradi Društvenog doma djelovao improvizirani zatvor koji su držali pripadnici Pričuvne jedinice MUP-a RH pod komandom Tomislava Merčepa. Tamo su dovođeni nezakonito privedeni srpski civili, ali i manji broj Hrvata. Tamo su ispitivani, mučeni na najbrutalnije načine, pljačkani i ubijani hicima u glavu. Procjenjuje se da je na takav način pobijeno više desetina ljudi koji su dovođeni iz sela s područja Pakraca, Kutine, Daruvara i sa zagrebačkog Velesajma. Do sada je na raznim lokacijama nađeno i identificirano 15 leševa, ali ne i tijela najmanje šest žrtava.

Počinioci su presudom Županijskog suda u Zagrebu iz septembra 2005. godine osuđeni na ukupno 30 godina zatvora za nezakonita zatvaranja, mučenja, pljačkanja i ubojstva. Neki od njih bili su umiješeni i u ubojstvo porodice Zec. Munib Suljić osuđen je na deset godina, ali mu je kazna godinu dana kasnije povišena za još dvije, Siniša Rimac na osam, Igor Mikola na pet, Miroslav Bajramović na četiri i Branko Šarić na tri godine. Mikola je od izricanja presude bio u bijegu, a u Hrvatsku je izručen iz Perua u oktobru 2015. Merčep je uhapšen u decembru 2010. godine, a 2017. je pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora, između ostalog i zbog ubojstva porodice Zec. Umro je prošle godine.

U zatvoru u Marinom Selu, koji su držali pripadnici voda Vojne policije 76. samostalnog bataljuna ZNG-a, od novembra 1991. do februara 1992. prošlo je najmanje 24 civila iz susjednih sela Klisa i Kip od kojih je 18 umrlo zbog posljedica mučenja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više