Novosti

Kratko & jasno

Melisa Skender Sabor zaboravlja na javnost

Poslovnikom o radu Sabora trebalo bi uvažiti pravo javnosti da zna, pa kad je već sustav elektroničkog glasanja neupotrebljiv, ima načina da se zabilježi svaki glas i kod glasanja rukom. No Poslovnikom nije propisana takva obaveza, kaže Melisa Skender, članica programskog tima Gonga

Large skender nova

(foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Zašto Gong traži da javnost točno zna tko je od saborskih zastupnika kako glasao?

Vlada se oslanja na tanku većinu od 76 zastupnika potrebnih za kvorum na plenarnim sjednicama i pritom uporno odbija obavještavati Sabor o načinu na koji upravlja krizom. Nitko ne osporava nužnost epidemioloških mjera, no sporan je način kako se one donose. Nitko ne zna koliko bi ove izvanredne okolnosti mogle trajati i kakve bi nove mjere mogle biti nužne. Od 55 dana koliko je Sabor zasjedao, glasalo se svega 14 puta. Tankom većinom, pored proračuna, Zakona o zaštiti pučanstva i obaveze Stožera civilne zaštite da Saboru podnosi izvješća, prošle su i izmjene poreznih zakona, Zakon o strancima, pa i izmjene i dopune Poslovnika o radu Hrvatskog sabora. Poslovnikom o radu Sabora trebalo bi uvažiti pravo javnosti da zna, pa kad je već sustav elektroničkog glasanja neupotrebljiv, ima načina da se zabilježi svaki glas i kod glasanja rukom. No Poslovnikom nije propisana takva obaveza. Od početka pandemije Gong je naglašavao da parlament ne smije zaboraviti na transparentnost.

Ima li reakcije na upozorenja?

Još krajem prošle godine tražili smo sastanak s predsjedništvom i tajnikom Sabora. Predsjedništvo je javilo da će to zbog epidemioloških mjera biti teško organizirati, a iz ureda tajnika nismo dobili nikakav odgovor. Zna se da sustav elektroničkog glasanja radi samo u sabornici, a zastupnici su raspoređeni u više dvorana, ali postoje načini da se zabilježi svaki glas. Upravo zato pozvali smo građane da pišu Saboru zahtijevajući transparentnost, jer je od samih početaka epidemije Sabor ograničio pristup podacima o svojem radu. Zato bi izmjenama Poslovnika trebalo uvažiti pravo javnosti da zna što rade zastupnici, ne samo na plenarnim sjednicama, već i u radnim tijelima. Uostalom, od 27 zemalja EU-a samo je Hrvatska prestala objavljivati ove podatke, dok je još jedino na Cipru do podataka o pojedinačnim glasovima nemoguće doći.

Koliko su građani zainteresirani da podrže Gong korištenjem aplikacije Parlametar?

Iako je kampanja tek krenula, dobivamo brojne poruke podrške od građana i drugih organizacija civilnog društva. Nemamo još podatke o tome koliko ih je pisalo Saboru, ali nadamo se da će nas biti što više kako bismo pokazali da ne mogu zanemariti interes javnosti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više