Novosti

Kronika

SAD ometa Kinu

Kina je iskorijenila i siromaštvo te ima vrhunske ekonomiste. Druga je svjetska sila, a vrlo skoro bi mogla postati i prva. SAD pokušava omesti da se Kina razvije u bogato društvo, zaključila je Jasna Plevnik na tribini u karlovačkom pododboru Prosvjete

Large 6

Jasna Plevnik (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Gotovo dvosatno predavanje pod naslovom 'Kina i međunarodni odnosi' održala je dr.sci. Jasna Plevnik, koja je doktorirala na međunarodnim odnosima. Predavanje je održano u organizaciji karlovačkog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, a dvorana za društvene aktivnosti u Karlovcu bila je ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta.

Plevnik je uglavnom vrlo pozitivno govorila o Kini, o kineskom narodu, o njegovom poimanju svijeta te o povijesti od Mao Ce Tunga do danas. Po njenim riječima, "glavna svjetska sila, a zna se koja je to, optužuje Kinu da želi vladati svijetom i da je opasnost za svjetski poredak, da želi promijeniti geopolitiku i globalne međunarodne odnose. No jako se dobro zna tko je to sada i tko želi tu poziciju zadržati pod svaku cijenu".

- Zapad je uvijek želio vladati Kinom i nametnuti joj "slobodnu trgovinu" pa su se od 1839. do 1841. i od 1856. do 1860. vodili Prvi i drugi opijumski rat, navela je Plevnik i rekla da Kina ne vodi imperijalnu politiku. Kina je 1929. godine imala bruto nacionalni dohodak po stanovniku od 29 dolara, a danas preko 12.000 dolara.

Plevnik smatra da je ključna godina za Kinu bila 1978. kada je Plenum CK Kine odlučio da se treba baviti ekonomijom i za sadašnji razvoj je Kina podnijela velike žrtve. Kina je danas iz nekadašnjeg smetlišta svjetske prljave industrije postala vodeća zemlja u tehnologiji.

- SAD sada moraju sa Kinom dijeliti veliku dobit uz to što Kina želi razvijati svoj način demokracije i života. Kina je prije par godina iskorijenila i siromaštvo te ima vrhunske ekonomiste. Kina je sada druga svjetska sila, a vrlo skoro bi mogla postati i prva. SAD pokušava omesti da se Kina razvije u bogato društvo - zaključila je Jasna Plevnik.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više