Novosti

Kultura

Sajsi naj si

Sajsi MC neopterećena je podjelama na vaše i naše, urbane i ruralne. Dok desnica i liberalna građanština iskazuju gađenje spram muzike s milijunskim auditorijem, Sajsi pripada trezvenom i neiskompleksiranom dijelu kulturne scene

Large sajsi mc josip bolonic

Dugoočekivano zagrebačko ukazanje balkanske rep domine (foto Josip Bolonić)

Osjećam se kao da sam bila na ispovijedi! A ja kao na egzorcizmu – prvi utisak jednog bračnog para nakon koncerta Sajsi MC savršeno sumira dvosatni spektakl koji je beogradska reperka priredila u Močvari 22. decembra. Nakon četiri duge i sušne godine izostajanja iz Zagreba, Sajsi se konačno ukazala. Svojim hardkor nastupom skinula je sve nakupljene uroke u ovim prednovogodišnjim danima čestitosti, ljubavi i praštanja. Rabeći ime Božje nimalo uzaludno, evocirajući predanja iz Biblije, izvodeći pjesme kao "Bezgrešno začeće", balkanska rep domina u svojoj najboljoj tradiciji prostrla je pred Zagrepčane gomilu dvosmislenih lajni, kompaktnih seksualnih, političkih i religijskih aluzija.

Poslije tolikog izbivanja iz Zagreba, nedostajanje je bilo uzajamno, pa je cijelo događanje u organizaciji Močvare bilo osmišljeno tako da publika zgrabi priliku i da, ako želi, razgovara sa Sajsi i sasluša njena razmišljanja. Bio je to pun pogodak: neki su silno htjeli saznati otkud Sajsi voli Michela Foucaulta ili zašto je Ljiljana Jorgovanović najbolji tekstopisac na našem jeziku. Bilo je i onih koji su jednom za svagda na licu mjesta morali raščistiti onu staru medijsku podvalu o navodnom ljutom rivalstvu Sajsi i Mimi Mercedez.

Uz moderiranje kritičarke i kustosice Barbare Gregov, reperka je na tribini u Pogonu Jedinstvo istaknula da je njena zadnja svirka u Zagrebu bila tako "fantastična, vanvremenska i jedinstvena" da nipošto nije htjela doći opet a da ne ponovi ili ne nadmaši to iskustvo. Nastup na Brucošijadi FER-a 2019. ulazi u njena, kako je rekla, top tri nastupa u životu u svih 20 i kusur godina nastupanja po "najgorim rupama, najvećim festivalima i srednje dobrim mestima".

U proteklih godinu i pol dana Sajsi je objavila peti studijski album "Kardinalna" i jedan EP. Ocijenila je da je riječ o presjeku svega što je dosad radila te da je album iznimno slušan. Općenito, smatra da je to izdanje produkcijski najjače u njenoj karijeri. S obzirom na to da je u svijet muzike stupila ranih dvijetisućitih, praktično u analogno doba, ispratila je sve faze koje je album doživio kao forma, mijenjajući se pod utjecajem masovnog korištenja interneta i društvenih mreža: od njegove ekspanzije pa do potpune prevlasti singlova.

Najviše pažnje privukla je njena pjesma "Ringe jaja", koja joj je početkom 2023. donijela nagradu MAC (Music Awards Ceremony) za najbolju hip-hop numeru. "To nije anakonda / To je samo mali paja / Ringe-ringe, ringe-ringe jaja" – jedna je od njenih najizravnijih i najzabavnijih pjesama, superiorni obračun s raširenom pojavom dick picova. Kako je izjavila u intervjuu za Nadu, "Ringe jaja" je prozivka muškaraca koji su opsednuti svojim spolnim organom i imaju želju da to podijele sa ženama. Jedini odgovor na tu agresivnost i nasilje, smatra Sajsi, jeste udarac tamo gdje muškarce najviše boli – na veličinu. Istom temom je bila inspirirana i kada je pisala tekstove za album "Alpha" Jelene Karleuše, naročito u pjesmi "Block!".

Tko prati i voli opus Sajsi MC, zna da je riječ o uključivoj umjetnici neopterećenoj izmišljenim podjelama na vaše i naše, urbane ili ruralne. I dok desnica i liberalna građanština iskazuju gotovo izjednačeno gađenje spram muzike s milijunskim auditorijem, Sajsi pripada onom dijelu kulturne scene koju čine trezveni i neiskompleksirani ljudi. Na pitanje o laganom prelasku žanrovskih odrednica i medijskog tretmana Aleksandre Prijović, pjevačice koja je napunila pet zagrebačkih Arena, Sajsi je u svom stilu kazala da joj se jako dopala reakcija u Hrvatskoj na Prijović.

"Ja lično volim da svratim u turbofolk, da sednem, popijem kaficu. Nekad me pozovu, nekad se sama pozovem. Volim da se podružim, onda odem kući, a kada se uželim svratim ponovo. Smatram da su to sve moje koleginice i kolege, radimo isti posao, na sceni smo. Ovo što se desilo Aleksandri je odlično za njenu karijeru i nastupe, to je samo bustovalo celu priču. Oni su njoj odradili posao. Volela bih da tako urade i meni, neka se udruže najbolji", poručila je Sajsi.

Miješanje svega i svačega u fuziji kojoj danas svjedočimo zasluga je, rekla je reperka, cijele jedne generacija koja se izborila i stremila slobodi da se muzika liši predrasuda.

"Doživela sam negativne reakcije zbog saradnje s Karleušom, zbog demo snimka koji nikad nije izašao. Nezamisliva je količina osude pala na 'ova moja mala leđa' (pjesma Nataše Bekvalac, op. a.). Mene je to zabolelo jer je značilo da oni nikad nisu razumeli ono što ja radim. Ja sam želela da radim izvan žanrovskih granica. To je vezano i za tržište. Srbija je malo tržište, kao i Hrvatska i Bosna. Izvrtiš te klubove, ti si završio, više nemaš gde da nastupaš. Zato moramo da radimo zajedno", objasnila je Sajsi.

Svoj nastup završila je pjesmom "Pomozi Bože" repujući u masi, na plesnom podiju, sa svim svojim "botovima i lepotanima". U Močvari smo sreli i Dunju Gusić, organizatoricu festivala Vlajternativa iz Benkovca. Do Zagreba je iz Ravnih kotara potegnula samo zbog Sajsi.

Lično volim da svratim u turbofolk, da sednem, popijem kaficu. Nekad me pozovu, nekad se sama pozovem. Volim da se podružim, onda odem kući, a kada se uželim svratim ponovo. Sve su to moje koleginice i kolege – poručila je Sajsi

- Privesti godinu kraju na koncertu Sajsi MC jedna je od boljih odluka ove godine. Svaki njezin koncert je na neki način slavljenje ženske energije, tijela, duha i uma. U Dalmaciji nema puno klubova u kojima bi ona mogla nastupiti, pa se isplatilo doći do Zagreba i čuti je nakon par godina. Puna Močvara pokazala je da nam je potreban osjećaj slobode i opuštenosti u godini koja je bila stresna i puna ružnih događaja kod nas i oko nas - komentirala je Gusić.

Užarenu atmosferu tokom noći preuzeo je i održao queer kolektiv House of Flamingo – diva Colinda Evangelista i rejv mašina Jovanka Broz Titutka. Širile su se ruke uz "Without You" Mariah Carey, odnosno uz njenu daleko intrigantniju verziju iz Bugarske, u narodu poznatiju kao "Ken Lee". Na Jovankinu zapovijed publika je "pumpala" i rejvala do dugo u noć, a sve je privedeno kraju uz nastup DJ Bajaija. I doista, na domaćoj klabing sceni ne postoji nitko tko bi se bolje sljubio s energijom i estetikom Sajsi MC kao što su popularne drag kraljice.

Jedna od organizatorica nastupa Maja Rogulj za Novosti je kratko izjavila da su jako zadovoljni s cijelim događajem i da su postigli ono što su htjeli: pokriti različite aspekta rada i ličnosti Sajsi MC. Kroz Močvaru je te večeri prošlo više od 500 ljudi.

- Svi dijelovi događaja, od razgovora, nastupa kao centralnog dijela i after partija, savršeno su se nadopunili. After je osmišljen kao nešto što je u duhu Sajsi MC i njene publike koja joj je važna. Nastup Colinde Evangeliste, a kasnije i Jovanke Broz Titutke uz završetak s DJ-jem, to su sve scene i momenti koji su njoj bliski i relevantni, provlače se kroz 20 godina njene karijere. Bila nam je želja da spojimo Sajsi i HoF. Producentica Flamingosa Karla Kostadinovski je ogroman fan Sajsi, kao i ostatak kolektiva - kazala je Rogulj.

Iz Močvare su najavili da uskoro izlazi zbornik slam poezije u kojem će se naći i dvije pjesme Sajsi MC.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više