>

novosti logo

Kronika Kronika

Sami krojimo budućnost

Završena šesta generacija Političke akademije SNV-a: Mladi polaznici su se složili da se situacija mora popravljati dijalogom i vlastitim snagama

Završni modul šeste generacije Političke akademije SNV-a održan je 28. i 29. oktobra u Termama Jezerčica. U okviru priprema za sastavljanje svojevrsnog dokumenta o sadašnjem stanju i budućnosti Srba u Hrvatskoj, posebno mladih generacija, predsjednik Savjeta Političke akademije SNV-a Dejan Jović polaznike je zamolio da pruže svoju percepciju današnje situacije i predviđanja za 10-ak godina.

Po mišljenju Maše Samardžije iz Pađena u općini Ervenik, Srbi su u seoskim povratničkim područjima u velikoj mjeri zanemareni, ali to u velikoj mjeri zavisi o odnosu lokalne vlasti prema njima. Načelnik općine Biskupija Milan Samardžija naglasio je potrebu veće aktivnosti u seoskim zajednicama.

- U odnosu na hrvatski prosjek Srbi su danas staro stanovništvo, a prije svega pogađa ih diskriminacija, pogotovo u zapošljavanju – rekao je Nikola Kožul iz Rijeke. Nikolina Bunčić smatra da je potrebno više ulagati u mlade, a po njoj jedan od pozitivnih primjera je općina Krnjak u kojoj živi.

Polaznici su podijeljeni oko toga hoće li situacija za deset godina biti bolja, ista ili lošija nego danas, ali su se složili da se ona mora popravljati dijalogom i otvaranjem prema drugima.

- Prije svega moramo raditi na sebi, međusobno razmjenjivati iskustva, ocijenila je Mihaela Dmitrović iz Biskupije. ‘Moramo se osjećati kao Srbi i kao građani Hrvatske, s obzirom da postoje brojni problemi koji pogađaju sve građane, nezavisno o nacionalnosti‘ - rekla je Jelena Šimpraga iz Radučića, također s područja Ervenika. Administratorica akademije Jelena Nestorović naglasila je potrebu izrade strategije položaja Srba, ističući da je dio problema različit kod ljudi iz Knina ili Vukovara, odnosno onih iz seoskih i gradskih sredina. Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac je naglasio sve veću svijest za zajedničkim djelovanjem u povratničkim sredinama, ističući su za to spremniji gradonačelnici i načelnici iz hrvatskih redova.

- Želja za povezivanjem javlja se od Dvora do Krnjaka, a historijsko iskustvo srpske zajednice su otvorenost i razgovor sa svima koji je uvažavaju, rekao je Pupovac. Postavio pitanje polaznicima kako ocjenjuju situaciju u politici, ekonomiji, obrazovanju, kulturi i medijima u kontekstu srpske zajednice.

- Srpski mediji rade svoj posao u interesu srpske zajednice, ali su uz razvoj interneta nužno potrebni radio stanica na državnom nivou i produkcija TV kuća, rekao je Pupovac, rezimirajući raspravu u kojoj su polaznici pohvalili rad Novosti, ali i ulogu Srpske pravoslavne gimnazije. Ustvrdio je da u pitanju ekonomije postoje pozitivni trendovi, naročito oko dobivanja sredstva preko projekata. Stanje u kulturi varira, za što je odgovorna SKD ‘Prosvjeta’ koja i pored dobrog rada nekih pododbora, na državnom nivou ne funkcionira.

Nakon podjela diploma, voditelj akademije Branko Jurišić izrazio je zadovoljstvo znanjem i entuzijazmom polaznika, ističući da će za 15-ak dana biti napravljen dokument o položaju i budućnosti Srba u Hrvatskoj iz aspekta mlade generacije.

1/2