>

novosti logo

Samo ujedinjeni možemo protiv fašizma

Prije 75 godina pobijedili smo fašizam, a sada ne smijemo sjediti skrštenih ruku, rekao je na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu ‘Fašizam i antifašizam u Europi danas‘ predsjednik Međunarodne federacije antifašista Vilmos Hanti

Samo ujedinjeni možemo se uspješno boriti protiv fašizma koji je sve jači u Evropi, zajednička je nit vodilja svih govornika na dvodnevnoj međunarodnoj Konferenciji ‘Fašizam i antifašizam u Europi danas’ koja se u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH 20. i 21. februara održava u Zagrebu u prisustvu predstavnika antifašističkih udruženja iz 15 država Evrope, među kojima su predsjednik FIR-a (Međunarodna federacija antifašista) Vilmos Hanti i predsjednik WVF-a (Svjetske veteranske federacije) Dan-Wiggo Bergunt.

U uvodnom govoru predsjednik SABA RH Franjo Habulin naglasio je da se evropske zemlje suočavaju s onim što se ne može karakterizirati drugačije nego neofašizam.

- Koketira se s nacifašizmom, relativizira se njegovo iskonsko zločinačko biće i u javni život se uvode, ne samo simboli nego i sam fašizam za koji smo vjerovali da je poražen prije 75 godina. Uz ponovni uspon fašizma svjedočimo i sistematskom zatiranju antifašizma, maskiranog forsiranjem osude komunizma i izjednačavanjem komunizma i fašizma. Pri tome se operira očitim neistinama, jer su komunisti igrali zapažene uloge u mnogim pokretima otpora, a u Jugoslaviji su ga i pokrenuli i doveli do pobjedonosnog završetka. Uporno se ignorira činjenica da je komunizam ideologija i pogled na svijet koji nikada nije ostvaren, za razliku od fašizma čije su zamisli odmah provedene - rekao je Habulin.

- Pogubnu ulogu u relativiziranju zločinačkog karaktera fašizma i istovremenom demoniziranju antifašizma imaju mediji, publicistika i obrazovni sustav, a nerijetko i crkve, što se sve događa uz tihu suglasnost pojedinih demokratskih vlada i uz aktivno sudjelovanje

EU-a. U takvim prilikama nužno je da antifašisti podignu glas prosvjeda protiv onoga što se događa pod plaštem demokracije, a što nije ništa drugo nego priprema terena za zatiranje demokracije i obnovu fašizma uz zloupotrebu demokratskih institucija. Zar ikoga još treba uvjeravati kako je antifašizam trajni sustav vrijednosti, primarno ljudsko, a ne političko opredjeljenje; da bez antifašizma nema demokracije, jer je opstanak demokracije uvjetovan zatiranjem fašizma - podvukao je Habulin.

- Antifašizam je trajna vrijednost koja predstavlja osnovu europske zajednice naroda koja opstoji u miru i bez rata već 75 godina. U Hrvatskoj vidimo kako se na dnevnoj bazi različita fašistička retorika i simbolika pomalo uvlači u naš svakodnevni život, a ulice koje nose imena naših junaka prebrisane su i zaboravljene - rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.

U hrvatskom Ustavu navedeno je da je temelj državne suverenosti uspostavljen u razdoblju Dugog svjetskog rata, nasuprot proglašenju NDH 1941. godine. Antifašizam je, uz Domovinski rat, temelj hrvatske države, a NDH to nije. Toga moraju biti svjesni i članovi nekih političkih stranaka koje se u Saboru bave revizionizmom, zaključio je Hajdaš Dončić koji upozorava na jačanje antisemitizma, antimigrantskog raspoloženja, ksenofobije i zatvaranje evropskih društava kroz populističko naglašavanje podjela i uz govor mržnje kojima se osvaja vlast.

- Bauk fašizacije kruži Europom i šire, a bauk ustašizacije kruži Hrvatskom, i to predugo, naglasio je bivši predsjednik Hrvatske i počasni šef antifašista Stjepan Mesić - ističući kako se treba usprotiviti domaćim snagama koje Jugoslaviju, a posljedično i SR Hrvatsku, nastoje proglasiti totalitarnim režimima.

- Jugoslavija nije bila totalitarna, nego autoritarna država u kojoj sam 1965. kao običan građanin izabran u Sabor - kazao je Mesić, ističući važnost izjave novog predsjednika Zorana Milanovića da je NOB važan za Hrvatsku i hvaleći njegov obilazak grobova narodnih heroja.

- Antifašizam mora biti osnovna vrijednost suvremenog društva - rekao je predsjednik Međunarodne federacije antifašista (FIR) Vilmos Hanti koji je naglasio nužnost zajedničke borbe protiv fašizma koji se, iako je prije 75 godina pobijeđen oružanom silom, danas ponovno vraća.

- Ovu konferenciju moramo iskoristiti da naglasimo tko što mora učiniti da se spriječi širenje neofašizma, od osiguranja financijskih resursa i snaženja antifašističkih organizacija do stvaranja novih programa koji će pokriti buduće generacije. Prije 75 godina pobijedili smo fašizam, a sada ne smijemo sjediti skrštenih ruku - rekao je i nastavio o antifašističkoj borbi u Mađarskoj u kojoj se opozicija ujedinjuje i postaje sve snažnija, jer ako je fragmentirana, ne može ući u parlament i promijeniti smjer kojim zemlja ide.

Naglasio je i sve bolju suradnju sa strankom Jobbik koja je prije deset godina bila ekstremna, a sad se približava političkom centru zbog čega ja manji problem od vlade. - Naučili smo lekciju da moramo surađivati sa svima koji su za borbu protiv fašizma – tvrdi Hanti.

O miru najbolje govore oni koji su osjetili posljedice rata, rekao je Dan-Wiggo Bergtun, ističući važnost svoje organizacija koju čini 600 udruženja sa 60 miliona članova. Ukazao je na procvat ekstremne desnice u nekim zemljama kao u Švedskoj gdje bi za ekstremno desne stranke glasalo i do 25 posto birača. Zato se moramo zajednički boriti protiv ekstremne desnice, naglasio je Bergtun.

O važnosti antifašizma govorio je profesor Ivo Goldstein, ističući da je jugoslavenski antifašistički pokret bio najjači u Evropi, a pokreti u Hrvatskoj i BiH najjači u Jugoslaviji. Borbu su vodili komunisti, iako su bile prisutne i druge političke opcije, a uspjehu ustanka doprinijelo je i sposobno vodstvo.

- Revizionizam u Hrvatskoj najsnažniji je i najopasniji na prostorima bivše Jugoslavije, o čemu svjedoči i 3.500 uništenih spomenika, od čega najmanje u Istri, Primorju, Međimurju i Zagorju, preko tri miliona uklonjenih knjiga, brojne ulice Mile Budaka, pa i ulica Julija Makanca, ministara u vladi NDH - rekao je profesor Hrvoje Klasić. - Jačanje fašizma nije od jučer nego traje 30 godina, pa danas žanjemo što smo posijali.

Podsjetio je na revizionizam u školskim udžbenicima, ideologizaciju školskih programa i promatranje 20. stoljeća kroz vizuru 90-ih godina,

Brojni govornici iz Evrope i zemalja regije govorili su o situaciji u svojim zemljama.

Skup je u ime premijera Plenkovića pozdravio državni tajnik Juro Martinović, a konferenciji su prisustvovali i Zdravko Vladanović u ime Ministarstva branitelja, Slavko Kojić kao izaslanik gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, zadnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije Budimir Lončar, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, Ognjen Kraus iz židovske zajednice, Eugen Jakovčić iz nevladinog sektora i drugi.

Na kraju dvodnevne sjednice bit će usvojena zajednička Deklaracija o fašizmu i antifašizmu u Evropi danas.

1/2