Novosti

Kronika

Šampion volje za životom

Nakon što mu budu kupljena ultra laka kolica, parakaratist Nemanja Kojčić najavljuje pohod na titulu svetskog prvaka

Zjzx8e3nh1yh7tgl7d91dpqa7g4

: Nema predaje – Nemanja Kojčić

Zahvaljujući humanitarnoj akciji koju je pokrenulo Zajedničko veće opština (ZVO), reprezentativac Hrvatske u parakarateu Nemanja Kojčić iz Dalja dobiće nova invalidska kolica koja će mu olakšati bavljenje sportom, ali i svakodnevni život. U humanitarnoj akciji ‘Kolica za Nemanju’ koja je počela 10. jula, a okončana 4. septembra, prikupljeno je nešto manje od 32.000 kuna, što je dovoljno za kupovinu specijalizovanih kolica.

- Veći deo sredstava je prikupljen od opština sa većinskim srpskim stanovništvom i privrednika, ali takođe i fizičkih osoba. Bilo je potrebno 31.696 kuna, a prikupljeno je nešto više što će se utrošiti na proviziju banke i zatvaranje akcije. U slučaju da ostane sredstava, ona će u skladu sa zakonom biti prosleđena za neku drugu humanitarnu akciju - kaže Jovan Vlaović iz ZVO-a, kooordinator akcije. Vlaović napominje da su sredstva u okviru ove akcije bila prikupljana i na Memorijalnom fudbalskom turniru ‘Danijel Popović’ u Dalju gde je, u skladu s pravilima Zakona o humanitarnoj pomoći bila postavljena kutija za dobrovoljni prilog, a prikupljeni novac je uplaćen na otvoreni račun humanitarne akcije. Nakon što je novac prikupljen, uslediće narudžba specijalizovanih kolica koja bi trebala biti izrađena za šest nedelja. Nemanja Kojčić ih jedva čeka.

- Presrećan sam što je akcija uspešno završena. Ta kolica, ne samo da će mi pomoći u sportu nego i u svakodnevnom životu. Kolica koja trenutno imam, teška su između 15 i 20 kg, a ova koja ću dobiti, svega 4 kg. Iako vozim automobil koji je prilagođen osobama s invaliditetom, prilikom svakog odlaska na trening moram da nazovem trenera da me sačeka i izvadi mi kolica iz gepeka. Preteška su da ih stavim pored sebe, na suvozačevo mesto. S novim, laganijim kolicima biću samostalan - kaže Nemanja. Siguran je da će s novim kolicima postići i bolje rezultate u parakarateu, a već je puno postigao.

Nemanja Kojčić je 33-godišnjak koji je 2009. godine doživeo tešku saobraćajnu nesreću. Iako mu je život visio o koncu jer je zadobio teške povrede, preživeo je, ali je ostao nepokretan. Nakon dugotrajnog oporavka, 2016. godine je odlučio da potraži neki rekreativni sport kojim bi se u novonastalim okolnostima mogao baviti.

- Pronašao sam na internetu da u Osijeku postoji karate klub za osobe s invaliditetom, nazvao sam i dogovorio se s trenerom da počnem da treniram. Karate sam trenirao i pre nesreće i mislio sam da bi mi dobro došao za rekreaciju. Nisam ni sanjao o takmičenjima. Međutim, pozvan sam na takmičenje Lige Osječko-baranjske županije u karateu koje se svakih mesec dana održava u dvorani Gradski vrt u Osijeku. Tada sam pobedio kolegu koji je na svetskom seniorskom prvenstvu u Bremenu osvojio bronzanu medalju. Trener mi je nakon toga rekao da me čeka mesto u reprezentaciji Hrvatske i takmičenje u Rijeci u septembru iste godine - priča Nemanja.

Uprkos problemima s kolicima kojima su blokirali točkovi, osvojio je treće mesto, a isti dan je osvojio još jednu bronzanu medalju na ‘Croatia openu’ odmah iza dva svetska prvaka u parakarateu. Krajem oktobra, nakon samo tri meseca treninga, na Svetskom prvenstvu u austrijskom Linzu, među 12 takmičara zauzeo je sedmo mesto. Iako je reč o velikom uspehu, Kojčić je uveren da može više.

Pobedio sam kolegu koji je na svetskom prvenstvu osvojio bronzanu medalju. Trener mi je rekao da me čeka mesto u reprezentaciji Hrvatske – Nemanja Kojčić

- Problem su bila moja teška kolica jer su svi ostali imali ultra laka, od 4 do 7 kg. To je kao da se utrkujete u fići s nekim ko vozi ferarija - pojašnjava Nemanja. Uspehe je nizao i iduće godine, osvojivši nekoliko medalja na velikim evropskim turnirima, a vrhunac je bilo zlato u Rijeci i titula državnog prvaka. Nakon niza uspeha, zbog bolesti je propustio neka takmičenja, a pre godinu dana se vratio u Karate klub u Bijelom Brdu, svom prvom treneru Branislavu Bojaniću, kod kojeg je trenirao i pre nesreće.

- Cilj mi je da ponovo dobijem poziv u reprezentaciju i da ispunim ono što je moj san, ne zato što je to lako, već zato što ja to mogu, a to je da u svoj Dalj i Karate klub Bijelo Brdo donesem medalju svetskog šampiona. Želim da odem na paraolimpijske igre i to isto ponovim - kaže ovaj uporni mladić.

Zahvaljuje svima koji su učestvovali u akciji i doprineli da njegov san o super laganim kolicima postane stvarnost. ‘Na meni je da se svima koji veruju u mene i koji su mi to omogućili, odužim rezultatima’ - poručuje. Svima koji su pomogli da se humanitarna akcija ‘Kolica za Nemanju’ uspešno privede kraju zahvalio je i predsednik ZVO-a Srđan Jeremić. Ovo je druga humanitarna akcija koju Zajedničko veće opština organizuje, dok je u tri bilo partner, tehnička i logistička podrška.

- Na žalost potrebe stanovništva na ovom području su takve da i dalje ima potreba za humanitarnim akcijama koje ćemo sigurno organizovati, naravno vodeći računa o prioritetima. Moramo biti solidarni - zaključio je Jeremić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više