Novosti

Intervju

Sanja Šprem: Pucamo po šavovima

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja: Od niskih plaća se ne može dostojanstveno živjeti. Opseg posla zaposlenika konstantno se povećava, a potrebno je i nositi se s novim izazovima, dok su uvjeti za rad neujednačeni

Ndfn5zichyhwei4kojzs9fp1yiu

Sanja Šprem (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Zašto ste već tri puta prosvjedovali ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja?

Prosvjedujemo jer su zaposlenici osnovnoškolskog odgojno-obrazovnog sustava ostali bez kolektivnog ugovora. Obrazovanje se koristi u svrhu predizbornih obećanja, priča se o velikim reformama, a kada je potrebno uložiti u sustav, odgovora nema, a ni kolektivnog ugovora. Promjene se ne mogu postići bez ulaganja u obrazovanje, bez promjena prema zaposlenicima i bez valorizacije rada zaposlenika.

Kakav je položaj učitelja u Hrvatskoj?

Jedan od najvećih problema su niske plaće od kojih se ne može dostojanstveno živjeti, iako imamo najviši postotak visoko obrazovanih zaposlenika u sustavu. U vrijeme krize smo uskratama izgubili velik dio primanja, a i nenastavno osoblje je mnogo pretrpjelo jer ima niže koeficijente nego prije desetak godina. Opseg posla zaposlenika konstantno se povećava, a potrebno je i nositi se s novim izazovima, dok su uvjeti za rad neujednačeni. Mnoga ugovorena prava teško je ostvariti – plaćanje mentoriranja, provođenje sistematskih pregleda – a kamoli ugovoriti nova prava.

Postoji i problem zabrane zapošljavanja, smanjenja broja razrednih odjela, a time i sve veći broj organizacijskih viškova zaposlenika. Pritisak koji se vrši na učitelje od pojedinih roditelja i ravnatelja stvara dodatne probleme, a nepoštivanje struke i loš položaj u društvu doprinose urušavanju sustava. Situacija je alarmantna, sustav puca po šavovima, a nervoza u zbornicama i nepovjerenje u sustav rastu iz dana u dan.

Kako teku pregovori o kolektivnim ugovorima?

Tek nakon najavljenih akcija pregovori su nastavljeni nakon dužeg zastoja. Na prošlom prosvjedu iznijeli smo jasne zahtjeve na koje još uvijek nismo dobili očitovanja. Ministrica je izjavila da će za dva-tri tjedna kolektivni ugovor biti spreman za parafiranje, no mi još uvijek čekamo očitovanje na ključna pitanja. Po zadnjim informacijama, do kraja ovog tjedna ništa neće biti riješeno jer ministrica ima druge obveze. Stoga nam nije jasno kako će pregovori uspjeti i kako itko može tvrditi da razloga za nezadovoljstvo i za prosvjed nemamo. To nisu partnerstvo, socijalni dijalog i pregovaranje u dobroj vjeri. Želimo očitovanje na naš zahtjev za uređenje ključnih pitanja bonusa i rasta osnovice plaće.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više