Novosti

Kronika

Шaнсa зa OПГ-oвe

Збoг вeликoг интeрeсa зa нaтjeчaj зa финaнцирaњe прojeкaтa лoкaлнe инфрaструктурe и рурaлнoг рaзвoja нa пoдручjимa нaсeљeним нaциoнaлним мaњинaмa, пoвeћaнa je укупнa вриjeднoст с 20 милиjунa нa 30 милиjунa кунa, штo ћe рeзултирaти угoвaрaњeм пoтпoрe зa joш 166 кoрисникa

Large marijan su%c5%a1enj

Potpore će iznositi do 75.000 kuna (foto Marijan Sušenj/PIXSELL)

Iskrsnula je nova šansa za obiteljska poljoprivredna gospodarstva i samoopskrbna poljoprivredna gospodarstva s područja koja su naseljena pripadnicima nacionalnih manjina.

Zbog velikog interesa prijavitelja na Natječaj za financiranje projekata u 2021. godini prema programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina, Ministarstvo poljoprivrede je povećalo ukupnu vrijednost natječaja s 20 milijuna kuna na 30 milijuna, što će rezultirati ugovaranjem potpore za dodatnih 166 korisnika. To znači da će preko 160 OPG-a koji su u natječaju ostali ispod crte ipak dobiti financijska sredstva u vrijednosti od 10 milijuna kuna. Još uvijek nema informacije kada će Ministarstvo poljoprivrede objaviti liste te tko će od prijavitelja biti obuhvaćen ovom mjerom.

Kako je istaknuto na stranicama Ministarstva, navedenim sredstvima Ministarstvo poljoprivrede pomaže malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivi razvoj, u uključenje članova gospodarstva u rad na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i ostvarivanju dodatnih prihoda. Ovim sredstvima Ministarstvo pridonosi i smanjenju nezaposlenosti na ruralnom području i socioekonomskom osnaživanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sa sjedištem na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.

Dodijeljena sredstva, obiteljska i samoopskrbna gospodarstva će utrošiti na kupovinu domaćih životinja, bilja, sjemena, na građenje i opremanje gospodarskih objekata. Potpore su namijenjene i za kupovinu ili zakup poljoprivrednog zemljišta, gospodarskih vozila, poljoprivredne mehanizacije, strojeva, opreme, na uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje te na operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva. Vrijednost potpore po korisniku ne može iznositi više od 75.000 kuna, a najveći iznos potpore po korisniku bit će definiran natječajem.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više