Novosti

Politika

Savez antifašista optužio Bozanića da brani ustaške zločine

Gospodine kardinale, zapanjila nas je vaša propovijed u Zrinu, u kojem ste govorili o navodnim zločinima partizana i naricali nad ubijenim ustašama iz tog mjesta, proglašavajući ih nevinim žrtvama, pišu Bozaniću iz SABA RH

Dv33xib63kz8hhzn4zd5aeo5wq9

Vlado Košić i Josip Bozanić sa suradnicima (foto Nikola Ćutuk/PIXSELL)

Reagirajući na subotnju propovijed kardinala Josipa Bozanića Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) uputio je otvoreno pismo Bozaniću optuživši ga da je postao 'branitelj ustaških zločina' i 'širitelj neistina falsificiranjem povijesnih činjenica'.

'Gospodine kardinale, zapanjila nas je Vaša propovijed u Zrinu, u kojem ste govorili o navodnim zločinima partizana i naricali nad ubijenim ustašama iz tog mjesta, proglašavajući ih nevinim žrtvama. Vi, gospodine Kardinale, uz biskupa Košića, postali ste širitelj neistina falsificiranjem povijesnih činjenica. Postali ste branitelji ustaških zločina, iako dobro znate što su ustaše, od travnja 1941 do svibnja 1945 godine, počinile nad Srbima, ali i drugima na tlu Hrvatske i Bosne i Hercegovine', stoji u pismu iz SABA-e upozoravajući da još ima živih svjedoka koji se dobro sjećaju ustaških koljača iz Boričevca, Zrina, Španovice, Petrinje, Gline i drugih mjesta, koji su poklali na desetke tisuća Srba, prije nego li je i njih zatekla slična sudbina. 'Osuđujete totalitarne režime, posebno onaj komunistički, ali pri tome negirate zločine ustaša i fašista. Vi, kao i vaš istomišljenik biskup Košić, umjesto ljubavi širite mržnju. Zar je to vaše kršćansko poslanje. Zaista zaslužujete svaku osudu', završavaju pismo.

Bozanić i Košić su na misnom slavlju i blagoslovu novoizgrađene spomen-crkve Našašća svetog Križa u Zrinu govorili o stradanju Zrinjana 9. i 10. rujna 1943. godine. Kazali su da su partizani pod izlikom kako se radi o ustaškom selu napali Zrin, razrušili sve kuće, spalili župnu crkvu, ubili 291 od ukupno 800 stanovnika, a ostale raselili te je i nakon Drugog svjetskog rata Zrinjanima i njihovim potomcima bio zabranjen povratak u to mjesto. 'Stradanja su uzrokovale snage koje su se iz četničkih pretvorile u partizanske postrojbe, pitanje je kome je Zrin smetao. To je bilo očito zbog katoličkog identiteta mjesta. Više nikada ne smijemo zatajiti našu istinu i nećemo zaboraviti imena žrtava', rekao je Košić.

Bozanić je ustvrdio kako istina o zločinu etničkoga čišćenja koji je proveden u Zrinu vodi dalje, do same srži režima koji nije birao sredstva i koji je odveo u nove zločine razaranja, progonstva i mržnju prema Hrvatskoj, očitovanu u Domovinskome ratu. 'I ovo današnje spomen-slavlje nije revizija nego vizija povijesti, koju smo dužni prenositi mlađim naraštajima. Oni danas moraju znati istinu o kojoj je komunistička vlast nametnula šutnju. Nećemo se uspjeti suočiti s prošlošću, sve dok se ne rasvijetli istina o žrtvama totalitarističkih režima', poručio je Bozanić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više