Novosti

Politika

Seciranje nedavne prošlosti

U naučnom tekstu "Od Ljeta do Oluje. Uvod u pad Republike Srpske Krajine 1995. godine" Kosta Nikolić iz Instituta za savremenu istoriju u Beogradu u novom broju časopisa "Tragovi" bavi se događajima koji su neposredno doveli do "Oluje"

Large tragovi naslovna

Novi "Tragovi"

Najnoviji broj časopisa "Tragovi" čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće, odnosno Arhiv Srba u Hrvatskoj, ovih je dana izišao iz štampe u tiražu od 250 primjeraka. Broj 2/2021. sadrži više tekstova vezanih uz razmatranje hrvatsko -srpskih odnosa. U naučnom tekstu "Od Ljeta do Oluje. Uvod u pad Republike Srpske Krajine 1995. godine" Kosta Nikolić iz Instituta za savremenu istoriju u Beogradu bavi se događajima koji su neposredno doveli do "Oluje", od operacije "Ljeto 95" u jugozapadnoj BiH u julu 1995., do diplomatskih akcija hrvatskih vlasti da osigura podršku za operaciju "Oluja".

U radu "Srbe treba na neki način zastrašiti - Miniranje civilnih objekata na području Bjelovara 1991. - 1995." Nikole Vukobratovića iz Arhiva Srba u Hrvatskoj, autor se bavi kampanjom miniranja civilnih objekata na području Bjelovara, na temelju sudske, policijske i druge dokumentacije, te izjava svjedoka.

U radu "Vreli dalmatinski srpanj 1989." autora Dragana Popovića iz Odelenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, analizirani su događaji iz jula 1989. u Dalmaciji koji su imali veliki utjecaj na srpsko-hrvatske odnose i posljedično na cijelu Jugoslaviju. Tekst Tihomira Ponoša "Kako smo se normalizirali - 25 godina od Sporazuma o normalizaciji odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije", govori o evoluciji normalizacije odnosa dvije zemalja, odnosno hrvatske i tadašnje SRJ.

Milan Krstić s beogradskog Fakulteta političkih nauka u tekstu "Međusobna izvinjenja Srbije i Hrvatske: uzroci i efekti izvinjenja i razlozi njihovog ograničenog uticaja" analizira izvinjenja koja su zvaničnici jedne zemlje uputilo drugoj u prethodne dvije decenije, kao i koliko su u tome bili uspješni kratkoročno i dugoročno.

Dejan Jović napisao je in memoriam Dari Janeković (1924. - 2021.), a donosi se i esej Bore Ćosića "Filosofski kabare". Objavljeni su prikazi knjiga Tamare Đermanović "Put u moju nepostojeću zemlju" (autorica Ana Lasica) , Todora Kuljića "Manifest sećanja levice: kontrasećanje potlačenih i zaboravljenih" (autor Dejan Jović) i Vinka Tadića "Sat povijesti i čas (h)istorije koji sadrži izbor njegovih tekstova od 2014. - 2019. (autorica Vesna Kostić). Izdanje Tragova može se pročitati i na internetu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više