Novosti

Politika

Sedlar prijavljen zbog negiranja genocida

Zbog krivotvorina kojima je u filmu ‘Jasenovac – istina’ Jakov Sedlar javno poricao i znatno umanjio kazneno djelo genocida počinjenog u Drugom svjetskom ratu, Antifašistička liga RH podnijela je kaznenu prijavu DORH-u

547pni1golmcunt3glc8sn8u3mo

Sa zagrebačke premijere - Hasanbegović i Sedlar (foto Anto Magzan/PIXSELL)

Zbog krivotvorina kojima je u filmu ‘Jasenovac – istina’ javno poricao i znatno umanjio kazneno djelo genocida počinjeno u Drugom svjetskom ratu, Antifašistička liga Republike Hrvatske podnijela je kaznenu prijavu protiv Jakova Sedlara. U obrazloženju prijave, koju su predali Županijskom i Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, navodi se da je Sedlar u svojem filmu, premijerno prikazanom u travnju ove godine u zagrebačkom kinu Europa i to uz prisustvo ministra Zlatka Hasanbegovića, zamjenom teza, lažnim argumentima, krivotvorinama i prešućivanjem povijesnih činjenica prekršio stavak 4. članak 325. Kaznenog zakona kojim se propisuje do tri godine zatvora.

Antifašistička liga priložila je dokaze koji potvrđuju da je Sedlar manipulirao brojkama stradalih u ustaškom logoru Jasenovac te da je negirao podatke povjesničara Antuna Miletića da se u logoru dnevno nalazilo od 3.000 do 4.000 zatočenika. Navedeno je i da je u filmu kao ilustraciju koristio naslovnicu ‘Vjesnika’ iz 1945. godine, za koju je Lupiga utvrdila da se radi o fotomontaži, ali i dva krivotvorena pisma s potpisom Ante Pavelića upućenih Mili Budaku. Isto tako, tokom cijelog filma se pojavljuju fotografije koje bi se navodno trebale odnositi na logor Jasenovac, ali zapravo se radi o fotografijama snimljenima na drugim lokacijama i u drugim vremenskim razdobljima. U filmu se krivotvore i izmišljaju činjenice do te mjere da su čak izmijenjene autobiografije pojedinih povijesnih ličnosti, poput jasenovačkog veletrgovca Lazara Bačića. Dokazi Sedlarovih krivotvorina se u najvećoj mjeri temelje na tekstu Nikole Bajte objavljenom u ‘Novostima’.

Kako je u razgovoru za ‘Novosti’ objasnila Vesna Teršelič iz Antifašističke Lige, Sedlar je prijavljen zbog kaznenog djela javnog poricanja na nasilje i mržnju.

- Prema Kaznenom zakonu javno poticanje nasilja i mržnje treba se progoniti po službenoj dužnosti, a pošto Državno odvjetništvo nije samo postupilo na taj način, Antifašistička liga je podnijela kaznenu prijavu. Nesumnjivo je da svojim filmom Sedlar potiče i znatno umanjuje genocid počinjen nad Židovima, Srbima i Romima, a mržnju prvenstveno potiče prema Srbima. Svojim je tezama stvorio jasan demonizirajući, diskriminatoran, mrzilački, šikanirajući stav prema cijeloj jednoj zajednici s obzirom na njihovu nacionalnu i etničku pripadnost. Distribucijom filma diljem Hrvatske, posebno po školama, i inozemstvu u okviru hrvatskih zajednica, aktivno nastoji druge potaknuti da usvoje teze iz filma i time prema srpskoj manjinskoj skupini stvore osjećaje dubokog animoziteta i mržnje – rekla nam je Vesna Teršelič.

U stilu ‘znanstvenika’ okupljenih oko Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, Sedlar u svome uratku jasenovački logor smrti naziva sabirnim i radnim, umanjujući pri tom njegovo osnivanje radi izopćenja i egzekucije Srba, Židova i Roma. U filmu također ističe da je ‘srpska manjina u Hrvatskoj stvarala mit o ustaškom Jasenovcu kao tešku patinu nad Hrvatima koji su u vlastitoj zemlji postali građani drugog reda’. Nadalje, ističe kako je srpska historiografija krivotvorila povijest, veličajući vidovdanski mit, dok je Hrvate proglašavala katoličkim Srbima te da postoji ‘srpska mržnja prema svemu hrvatskome’. Pri tome zaključuje da su ‘ustaše nastale isključivo kao antisrpski pokret koji je htio zaštititi hrvatske interese’.

Iako je u Hrvatskoj već tri godine na snazi članak zakona kojim se propisuje kažnjavanje onih koji ‘javno odobravaju, poriču ili znatno umanjuju kazneno djelo genocida, zločin agresije, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin’, pred sudovima još uvijek nije vođen nijedan takav postupak. No Vesna Teršelič podsjeća da ovo nije jedina kaznena prijava podnesena na temelju spomenutog članka.

- Nije jednostavno dokazati javno poticanje na nasilje i mržnju. Zbog toga je vrlo važno da pravosuđe počne po službenom dužnosti goniti taj krimen. Tako bi se odaslala snažna poruka javnosti da je širenje mržnje i poticanje na nasilje nedopustivo i neprihvatljivo u hrvatskom društvu. No, posve je jasno da pravosuđe ne može biti jedino koje to mora činiti. Velika je odgovornost i na vladinim institucijama, ali i političkim strankama i svima koji u javnosti govore i djeluju – ističe Vesna Teršelič, koja vjeruje da će DORH ovaj put konačno poduzeti potrebne korake i podignuti optužnicu protiv autora spornog filma.

Podsjetimo, na Sedlarov revizionistički uradak reagirala je i Kalay Kleitman, izraelska veleposlanica u Hrvatskoj, istaknuvši da je nakon gledanja filma ostala ‘vrlo iznenađena politizacijom bolnih činjenica koje se tiču logora za istrebljenje u Jasenovcu’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više