Novosti

Društvo

Sedlarove audiolaži

Tekst iz ‘Novosti’ je američkom piscu i redatelju poslužio kao povod za obračun s hrvatskim ljubiteljem falsifikata: Joe Tripician, autor Tuđmanove biografije kojemu je Jakov Sedlar 1998. uvalio lažno pismo, objavio je audiosnimak koji razotkriva Sedlarovo muljanje

3xprqmzigak8i16puhtri067udq

Ponosni vlasnik snimka - Joe Tripician

Nakon što je Jakov Sedlar, redatelj i falsifikator dokumenata, u razgovoru za ‘Novosti’ zanijekao svoju ulogu u pokušaju izmjene službene biografije Franje Tuđmana, autor biografije, američki pisac i redatelj Joe Tripician, odlučio mu je uzvratiti udarac. Podsjetimo, ‘Novosti’ su prošlog mjeseca pisale o tome kako je Sedlar 1998. godine Tripicianu uvalio lažno pismo u kojem se netko, predstavljajući se lažno kao Eddie Bell, tadašnji izvršni predsjednik britanske izdavačke kuće HarperCollins, tobože obraća Sedlaru iznoseći mu svoje dojmove o rukopisu biografije. Preinake koje je ‘Bell’ zahtijevao su sasvim slučajno korespondirale sa zahtjevima Sedlara i hrvatske vlade, koja je angažirala Tripiciana ne bi li popravila Tuđmanov imidž u SAD-u i međunarodnoj zajednici. Tako se ‘Bell’ bunio zbog naslova ‘U Titovoj sjeni’ i usporedbe dvojice lidera, zbog spominjanja Tuđmanove komunističke prošlosti i njegove uloge u ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini.

Tripician je prošlog mjeseca u razgovoru za ‘Novosti’ objasnio kako je bilo očito da je pismo lažirano zbog jezika kojim je napisano i zbog nemanja službenog zaglavlja. Međutim, izgleda da je pisac skrivao još jedan adut u rukavu. Pozirajući s ‘Novostima’ u kojima je priča objavljena, Tripician je iz Brazila u bespuća interneta odaslao videouradak. U svrhu reklamiranja ‘Balkanized at Sunrise’, svojeg dnevnika o putovanju u Hrvatsku i BiH 1997. godine, prošlog je petka putem YouTubea još jednom objasnio svoju verziju događaja i ponudio krunski dokaz: audiosnimak koji je potajno snimio u hrvatskom konzulatu u New Yorku u martu 1998. godine tokom razgovora sa Sedlarom.

Tripician je sastanak snimao kako bi imao dokaz za mrežu laži koju je Sedlar ispleo, s obzirom na to da mu je već bilo jasno da pismo nema nikakve veze s Bellom. Iako kvaliteta zvuka nije sjajna, snimkom je potvrđena priča koju su ‘Novosti’ objavile, a opisan je i način na koji se Sedlar pokušao izvući iz laži kada ga je Tripician molio da ga spoji s urednikom.

‘Čitajući članak pomisli sam: da barem postoji audiosnimak mog sastanka s Jakovom… Pa, ustvari, postoji’, sa smiješkom govori Tripician u videu. Na snimku se čuje Tripician kako govori da je spreman pričati s bilo kim iz izdavačke kuće i da Sedlar može biti prisutan tokom razgovora. ‘Ali problem je što Eddie (Bell)… on mi je obećao da ćemo se naći ovdje u decembru. Znaš da…’, kaže Sedlar, na što Tripician prekida njegovo muljanje i ponavlja zahtjev da ga spoji s urednikom iz izdavačke kuće.

‘Ja, ja, ja pokušavam, gledaj, ja sam, to je, za mene teško sada. Ne, samo…’, uzvraća mu Sedlar, nakon čega ga Tripician još jednom prekida objašnjavajući da ne želi dodatni proces ispravljanja, već da putem direktnog razgovora s urednikom želi ubrzati proces uređivanja knjige. ‘Ovaj, samo, ovaj’, odgovara Sedlar, polako gubeći sposobnost govora. ‘Samo, samo, nekoliko, nekoliko stvari… Ovaj, ti, ti, ti si u pravu, ovaj, da je Tuđman bio podržavan od, ovaj, od (nacionalističkih) tvrdolinijaša’, govori Sedlar u rijetko viđenom primjeru iskrenosti na kraju snimka.

‘Novosti’ ovoga puta nisu imale potrebu gnjaviti Sedlara zahtjevom da komentira Tripicianovu audiosnimku jer bi, baš kao i prošli put, vjerojatno tvrdio da je riječ o još jednom falsifikatu. A kad smo kod falsifikata, ionako nema boljeg poznavatelja te materije od ovog nositelja Nagrade Grada Zagreba.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više