>

novosti logo

Kronika Kronika

Sezona lova na sredstva iz fondova

U petom su se modulu sudionici šeste Političke akademije SNV-a upoznavali s nacionalnim i EU fondovima, a nova su znanja usvajali i kroz praktične vježbe

U Termama Jezerčica kod Stubičkih Toplica održan je od 22. do 24. septembra peti modul šeste generacije Političke akademije SNV-a. Sudionici Akademije upućivani su u domaće i europske fondove, odnosno izradu projekata potrebnih da bi se za njih moglo prijavljivati.

Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, upoznala je polaznike s projektima kojima je između 2014. i 2020. moguće povući osam milijardi eura iz EU fondova te dvije milijarde iz nacionalnih. O kako zahtjevnom poslu je riječ, govori činjenica da projekt Pelješkog mosta ‘teži’ 300 milijuna, da brojni poduzetnički pothvati traže ulaganja od po nekoliko stotina hiljada eura, pa u upravi Ministarstva taj rad koordinira stotinjak djelatnika, a raspisan je i natječaj za zapošljavanje još 60 službenika koji će se baviti projektima.

Julije Katančević, direktor poduzeća Sisak Projekti d.o.o., upoznao je polaznike s razvojem projekata od ideja do ostvarenja.

- Lakše je nešto razvijati s tuđim sredstvima, ali treba znati kako se taj novac može dobiti – kazao im je, a potom su uslijedile praktične vježbe kroz koje su sudionici osvještavali važnost timskog rada, određivali rezultate i ciljeve projekata te raspravljali o idejama koje bi pridonijele pozitivnoj promjeni njihovih okruženja. Isto tako, upoznavali su se i s projektnim obrascima, pa su svi mahom bili zadovoljni prilikom da nauče nešto korisno i potrebno. Neke od njih smo zamolili da nam kažu štogod više o svojim dojmovima.

- Prijavila sam se na Političku akademiju da bih stekla nova iskustva i proširila krug poznanika. Ovo je dobar modul i dobra generacija polaznika, pa bih svakom mladom pripadniku srpske zajednice preporučila da se priključi ovakvim oblicima edukacije. Moj angažman je isključivo volonterski, ali ne u političkom smislu: više pomažem našim ljudima u malim mjestima, kroz radne akcije uređujemo objekte po selima, pomažemo starijima i nemoćima. Ono što sam ovdje naučila dobro će mi doći, jer je svako iskustvo neka nova etapa - rekla nam je Medita Hajdinac iz Kutine. Siniša Trifunović iz Negoslavaca na Akademiju je došao na preporuku načelnika svog mjesta.

- Mislim da su teme koja slušamo aktualne i da će nam dobro koristiti – kazao je Trifunović, koji je inače zaposlen u općinskim službama. Mihaela Dmitrović iz Biskupije pored Knina prvi je put sudjelovala u SNV-ovoj akademiji.

- Iznenađena sam mladim kadrom koji je željan učiti i poboljšati položaj naše manjine u društvu projektima koji pridonose integraciji. Kako pohađam kninsko Veleučilište Marko Marulić, stručnu sam praksu odrađivala u jednoj od tvrtki u vlasništvu Grada i Veleučilišta: radili smo na pripremi i izradi dokumentacije te prijavi projekata za mjere ruralnog razvoja. Kroz par smo projekata pomogli našim poljoprivrednicima koji nisu upoznati s funkcioniranjem takve potpore, pa premda rezultati natječaja još nisu objavljeni, uvjerena sam da će ti projekti proći – kaže Mihela. I Zagrepčanin Igor Subotičanec Akademiju smatra korisnom.

- Ima dosta informacija koje nisu direktno vezane uz moju struku i interese, ali je društvena komponenta skupa odlična: želim se baviti ekonomijom i proizvodnjom, pa će mi neke od novousvojenih informacija zasigurno pomoći u tome – smatra Igor. Administratorica ovogodišnjeg okupljanja Jelena Nestorović komentirala je aktualnu generaciju polaznika Akademije.

- Rekla bih da je ovo generacija s mnogo vrlo različitih i vrlo kvalitetnih ljudi i iz tog je razloga smatram jako dobrom. Naravno, ne kažem da ostale nisu bile takve: uglavnom je tu riječ o visokoobrazovanim ljudima, a eventualni razlikovni faktor bila bi njihova razina motivacije za mijenjanje svijeta oko sebe i, možda, razumijevanje okolnosti u kojima djeluje zajednica i oni kao pojedinci – kazala je Nestorović.

Predavač Julije Katančević smatra da je skupina s kojom je radio bila iznimno dobra i proaktivna, s dosta ideja za doprinosom zajednici.

- Upravljajući projektima, žele pomoći da se njihove zajednice razviju, da povuku što više novaca i tako budu što aktivnije – zaključio je Katančević.

1/1