>

novosti logo

Društvo Društvo
Piše Novosti

Signal Novosti

Donosimo govor glavnog urednika Novosti Nikole Bajte na jučerašnjoj proslavi izlaska 1000. broja Novosti u Novinarskom domu: ‘Nastojat ćemo da se naš signal sve bolje, sve jače, sve više i sve dalje čuje’

Kad putujete vlakom na relaciji Split-Zagreb, onda u jednom dijelu zemlje, to je srednja trećina puta, neka dva sata nemate telefonskog signala ili je toliko slab da svaki poziv puca. To je onaj dio zemlje čije je stanovništvo odnijela Oluja. Novosti su puno puta prozivane zato što o tome pišu. Jednom zbog Ćurinove ilustracije, drugi put zbog ‘Lijepe naše haubice’, treći put zbog naslovnice ‘Lijepa naša, lijepo gori’. A svaki put smo samo govorili istinu na različite načine. Da su za Olujom ostale civilne žrtve. Da je taj dio zemlje popljačkan i spaljen. Da Hrvatska to prešućuje. Prešućuje toliko da nekad moramo biti malo i kreativni da bi se o tome nešto čulo u javnosti.

Mi o tome pišemo najprije zato što je to istina. To nam nalaže novinarska dužnost. Iz te novinarske dužnosti da se iznosi istina, i istina onih koje se ne želi čuti, izrasle su ove naše Novosti. Taj spoj novinarstva koje radimo i položaja Srba u Hrvatskoj ustvari je potpuno jednostavan. On je logičan.

Nije problem samo to što signala nema u vlaku, nego ga nema ni ono nešto ljudi što je preostalo u tim krajevima. Stari žive u izolaciji, a mladima je sada signal negdje drugdje, u Njemačkoj. U Novostima se rugamo hrvatskim demografima koji danas histeriziraju nad brojem fertilnih Hrvatica, a jučer su vodili ratnu i poratnu demografsku politiku u tim krajevima, gdje danas nema signala, jer nema ni Srba ni Hrvata.

Ne samo da u vlaku nema signala, nego u njemu praktički nema ni putnika. Više puta sam snimio kako se vozim sam u prvom vagonu, a kondukter u drugom. Tu nema žive duše. Nitko ne ulazi niti silazi. Čudite se, od stanice do stanice, da vlak na njima uopće staje i da ga baš na svakoj dočekuje uredno uniformirani službenik Hrvatskih željeznica.

Pa neka nam sad objasne što je to signalizirao Vlak slobode u kojem se gospodin spomenik dovezao u Split poslije Oluje. Pa neka sad prešućuju da je gospodin spomenik, silazeći putem na tim stanicama, brojao koliko još Srba treba ukloniti sa sudova i na jednoj od stanica kazao sljedeće: ‘Oni su se sami odlučili i pred silom naše vojske napustili su Knin, napustili su i Dalmatinsku Zagoru, i Liku, i Kordun, i Baniju, i otišli su. Neka im je sretan put!’ Pa neka sad prozivaju Novosti, hapse Filipa Draču i Zorana Ercega zbog uvrede gospodina spomenika. Neka ugase i to malo signala što ga u ovoj zemlji još ima, ukrcaju nas svih u svoj Mrak slobode, pa će u njoj ostati još samo onaj neuredno uniformirani službenik hrvatske policije, koji je prekjučer zaskočio Ercega, a koji više neće imati koga da legitimira, osim gospodina spomenika.

Ali, i mi ćemo nastojati da nas ne ugase. Dapače, nastojat ćemo da se naš signal sve bolje, sve jače, sve više i sve dalje čuje. Uspijevali smo u tome više od 19 godina i nemamo namjeru stati s provođenjem svoje svjetlovodne mreže, pa i tamo gdje nijedan operater ne nalazi tzv. tržišne logike. Za razliku od njih, mi vidimo logike jer za nas korisnika ima. Ima korisnika istine.

Dragi korisnici, hvala još jednom što čitate Novosti, tjednik za racionalnu manjinu. Hvala što hvatate naš signal.

1/1