Novosti

Društvo

Sindikalni crv u Appleu

Radnici u Appleovoj trgovini u američkoj državi Maryland glasali su nedavno za formiranje prvog maloprodajnog sindikata Applea u SAD-a. Sindikat AppleCore bit će dio Međunarodnog udruženja strojara i radnika u zrakoplovstvu, jednom od najvećih industrijskih sindikata u SAD-u

Large interncionala  ivana

(foto Wikipedia)

Radnici u Appleovoj trgovini u američkoj saveznoj državi Maryland glasali su nedavno za formiranje prvog maloprodajnog sindikata Applea u SAD-a. Sindikat AppleCore (Koalicija organiziranih radnika u maloprodaji) bit će dio Međunarodnog udruženja strojara i radnika u zrakoplovstvu (IAM). Riječ je o jednom od najvećih i najraznovrsnijih industrijskih sindikata u SAD-u, koji predstavlja oko 600 tisuća aktivnih i umirovljenih članova zrakoplovne, željezničke, zdravstvene, automobilske i drugih industrija.

Radi se o trećoj Appleovoj trgovini koja je krenula put sindikalizacije, ali prvoj koja je uspješno održala izbore. Appleove trgovine u Atlanti i New Yorku također su zakoračile prema izborima, ali ondje je planirano glasovanje odgođeno. Osim te tri trgovine, radnici u više od 20 od 270 Appleovih trgovina u SAD-u izrazili su interes za sindikalnim udruživanjem posljednjih mjeseci, navode sindikalisti. Kao razlog za buđenje takvih interesa radnici ističu sve gore uvjete rada i potplaćenost. Sve to, dok Apple izvještava o rekordnih 97,3 milijarde dolara prihoda u drugom fiskalnom tromjesečju, što je porast od devet posto u odnosu na prihode u istom periodu lani.

Apple je u pokušaju gušenja sindikalnog organiziranja angažirao odvjetničku tvrtku koja je sastavila "točke za razgovor" za menadžerske timove koji su radnike i radnice pokušali odgovoriti od pridruživanja sindikatu. U travnju je tako u javnost procurila audio snimka potpredsjednice Appleove maloprodaje Deirdre O'Brien koja radnicima govori da, iako priznaje pravo na pridruživanje sindikatu, "jednako je pravo i ne pridružiti se sindikatu". "Zabrinuta sam što bi značilo staviti drugu organizaciju u središte našeg odnosa, organizaciju koja nema duboko razumijevanje Applea ili našeg poslovanja", govori O’Brien u objavljenoj snimci.

Srž obiteljaško-korporacijske retorike koju koristi i O’Brien dobro je sažela američka novinarka Sarah Jaffe u nedavnom intervju za Novosti kazavši kako korporacije radnicima poručuju: “Mi smo ovdje obitelj, ne treba vam sindikat”. Tako i Elon Musk godinama poručuje kako u Tesli sindikat nema što raditi jer je radnicima super, rade posao koji vole i mogu biti dio pionirske misije slanja njega i njegovih budućih pokoljenja na Mars. Nedavno je čak i “izazvao” sindikate u Njemačkoj da pokušaju doći i naći materijala koji bi ih ponukao na sindikalno organiziranje u Tesli.

Možda se, kao i Luka Modrić, Musk ne sjeća, pa je na drugima da javnost umjesto njega podsjete kako je 2018. u jednom tweetu kazao da bi njegovi radnici mogli “izgubiti svoje dioničke opcije ako se udruže u sindikat”. Tu su poruku radnici, sindikalni aktivisti, ali i kalifornijsko sudstvo ocijenili kao prijetnju pravu radnika na organiziranje. A podsjetit ćemo i kako su ranijih godina mediji pisali o slučajevima otpuštanja radnika Tesle koji su sudjelovali u pokušajima sindikalnog organiziranja i/ili izražavali sklonost takvim aktivnostima. Materijala, dakle, odavno ima.

Da kap na sve strane prelijeva čašu, jasno pokazuje i to da je friško pokrenuti sindikat u Appleu samo najnovija u nizu takvih inicijativa u SAD-u. U prosincu je uspješna kampanja u New Yorku dovela do osnivanja prvog sindikata u poznatom lancu kafića Starbucks (radnici Starbucksa zadnji su se put sindikalno organizirali 1980-ih, ali taj je sindikat u međuvremenu ugušen). U travnju su nakon duge borbe radnici u skladištu Amazona u New Yorku uspješno glasali za pokretanje sindikata. Amazon trenutno osporava to glasanje i apelira na ponovne izbore.

Korisno je malo zastati na Amazonu, kao vrhovnom primjeru masovnog izrabljivanja radnika, ali i široke palete antisindikalnih taktika. U radnu snagu Amazona trenutno spada više od 1,6 milijuna ljudi diljem svijeta. U organizaciji rada Amazon koristi nove tehnologije koje istodobno i tržišno razvija, diktirajući tako na više razina konfiguraciju radnih uvjeta u sličnim industrijama u nadolazećim godinama. Velik dio uvećane radne snage otpada im na sezonske radnike, zaposlene kako bi iznijeli intenzivne pritiske potražnje u pojedinim periodima godine. Te se iste radnike lako odbaci kada potražnja počne padati. Amazonova skladišta u neprestanoj su fluktuaciji radne snage, što otežava sindikalno organiziranje koje traži kontinuitet rada, podrške i poznanstava radnika. Poteškoće povećava i tehnološki nadzor, korporativna propaganda, automatizacija dijela proizvodnje, outsourcing rada i radnopravnog odnosa, itd. Amazon je nedavno zabranio korištenje riječi "sindikat" i "povećanje plaća" u internim razgovorima tvrtke, a podsjetimo i kako su tijekom sindikalnih izbora tražili da se promjeni tajming semafora u blizini skladišta u Alabami. Naime, primijećeno je da sindikalisti koriste svaku sekundu crvenog svjetla kako bi se povezali s drugim radnicima, naročito onima iz suprotnih smjena. Amazon je gradskom okrugu urgirao da produže trajanje zelenog svjetla, što je i učinjeno. Radnicima je otežalo, ali ih nije zaustavilo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više