Novosti

Društvo

Mračno kao u Roganu

Neil Young povukao je svoja djela s audio streaming platforme Spotify nakon što je voditelj Joe Rogan u svom podcastu, ekskluzivno dostupnom na Spotifyum ugostio Roberta Malonea, virologa koji je postao desničarska medijska zvijezda zbog protivljenja cijepljenju

Large internacionala  ivana

Podcast The Joe Rogan Experience (foto Wikipedia)

Do prošloga su tjedna obožavatelji slavnog kantautora Neila Younga mogli na audio streaming platformi Spotify pristupiti velikom katalogu njegovih pjesama koji je redovno privlačio milijune slušatelja i slušateljica. Sada to više ne mogu – Spotify je preko noći postao zemlja bez Younga. U egzil je Young otišao svojom voljom, razbješnjen onime što je nazvao "promicanjem životno ugrožavajućih dezinformacija o Covidu" na podcastu The Joe Rogan Experience, ekskluzivno dostupnom na Spotifyu. Show koji vodi Joe Rogan je streaming platforma 2020. kupila za 100 milijuna dolara, a radi se o najpopularnijem podcastu na svijetu, s prosječno 11 milijuna slušatelja po epizodi. Young je svoja djela povukao nakon što je Rogan u svom podcastu ugostio Roberta Malonea, virologa koji je postao desničarska medijska zvijezda zbog protivljenja cijepljenju. Svoju zabrinutost zbog širenja dezinformacija izrazilo je i 270 liječnika, znanstvenika, zdravstvenih djelatnika i profesora, koji su poslali otvoreno pismo Spotifyu zbog sporne epizode podcasta. U izjavi povodom odlaska sa Spotifya, Young je poručio da taj potez za njega znači gubitak 60 posto vlastitih prihoda od streaminga "u ime istine". Nekoliko dana kasnije, sa Spotifya je u znak solidarnosti glazbu povukla i svjetski također slavna kanadska pjevačica Joni Mitchell, ali i brojni drugi glazbenici. Glavni ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Ghebreyesus, izrazio je podršku njihovom bojkotu i poručio da "svi moramo odigrati svoju ulogu kako bismo okončali pandemiju".

Iz Spotifya su se pak pohvalili da su od početka pandemije uklonili više od 20 tisuća epizoda podcasta povezanih s Covid dezinformacijama. Roganovu epizodu su ipak odlučili zadržati, pod izgovorom iznenadne predanosti slobodi govora. Ako se čini licemjerno i pohlepno, to je zato što takvo i jest. Nije ovdje stvar u kulturnim ratovima (kako to tumače američki mediji), nego u keširanju na takozvanim kulturnim ratovima – iza naglog zauzimanja za slobodu govora stoji dobro poznata predanost zarađivanju pod svaku cijenu. Spotify je naprosto izračunao da financijska korist od podržavanja Rogana premašuje trošak trenutne PR štete. Na kraju krajeva, u svoje su redove Rogana dovukli baš zato što njegove kontroverze donose zaradu.

"Želim zahvaliti Spotifyu što mi je bio podrška tijekom ovog perioda i jako mi je žao što im se ovo događa i što trpe toliko", poručio je u svojoj nazovi-isprici Rogan. Izvršni direktor Spotifya, Daniel Ek, iznio je pak da platforma ima novi plan za uklanjanje dezinformacija, budući da se velik broj korisnika u međuvremenu odjavio s platforme, a vrijednost tvrtke je pala. Kako god bilo, u Rogana nemaju namjeru dirati. Osim što se zapravo nije ispričao za širenje dezinformacija, Rogan je ovih dana iskazao podršku konvoju kamiondžija koji se u Kanadi protive uvođenju obaveze cijepljenja protiv Covida-19. Isti su konvoj podržali i Elon Musk i Jordan Peterson, a taj se trojac nedavno i slikao ispred Teslinog Cybertrucka, kamiona toliko ispred svoga vremena da nikako da dođe njegovo vrijeme (još uvijek je samo prototip premda je trijumfalno najavljen za 2019.). Fotografija trojice mušketira brzo se proširila internetom, a s obzirom na to da očito vole miris necijepljenih (sajber)kamiondžija, nema bolje nego da ovdje završno citiramo Severinu: "Hormona do plafona / Muškaraca tona / Turbo je sezona / Mali, mali, meni toga fali / Gas do daske, bebice". I lako bi bilo slobodnolaprdajuće bogataše otpisati kao obijesne bebice, da se u dimu koji iza njih ostaje ne guši čitav svijet.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više