>

novosti logo

Sirotinjsko stažiranje

Program plaćenog stažiranja mladih kojim se posebno hvalisao Mirando Mrsić, bivši ministar rada i socijalne skrbi, nedavno je u tišini nestao. Naime, tehnička ga vlada, a onda i Hrvatski zavod za zapošljavanje kao provoditelj mjere, nisu više smatrali samoodrživim i on je jednostavno ugašen.

U zemlji u kojoj je skoro pola mlade populacije nezaposleno ovakva mjera je imala nekakav učinak, ali je, nažalost, to više bila prilika privatnicima da za male pare (jednu do dvije tisuće kuna) dobiju mladu radnu snagu. Međutim, onoliko koliko je određena stopa nezaposlenosti (dakako, niža) u svakom društvu neizbježna, masovna nezaposlenost mladih sasvim je sigurno direktna posljedica namjerno vođene politike zapošljavanja koja, prije svega, vodi računa o specijalnim interesima točno određenih dijelova društva.

Nezaposlenost je za mnoge šok, a za manjinu je prilika. Dugotrajna nezaposlenost mladih i njihovo posljedično osiromašenje namjerno su producirani kako bi vladajućim klasama omogućili, između ostalog, sljedeće: lako dobavljivu radnu snagu za dosadne, potplaćene, nesigurne, stresne i privremene poslove; potrošače proizvoda i usluga lošije kvalitete koji bi inače bili škartirani. Time je također osigurana uvijek dobrodošla kompeticija između nezaposlenih očajnika i prestrašenih zaposlenih; tako se osigurava i pritisak na plaće stalno zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, država si tako bilda statistiku, a filantropi iz viših klasa karitativnim djelovanjem među siromašnima bildaju svoje emocije i spašavaju si dušu.

Jedna od stvari koje je ova mjera pokazala jest da se više od pola od tih 36 tisuća ‘mrsićevaca’ koji su prošli plaćeni trening uspjelo zaposliti, ali prije svega putem samozapošljavanja, čime se njihov period nesigurnosti, slabih plaća i stresnih aktivnosti samo nastavio. U tom smislu, današnje ronjenje krokodilskih suza bivšeg ministra Mrsića zbog ukidanja jedne ionako krajnje problematične mjere znak je licemjerja, ali i moguća najava slične socijalne politike koju bi SDP mogao voditi ukoliko se vrati na vlast.

1/1