Novosti

Kronika

Sjeme za banijske njive

Iz Vojvodine stigla vrijedna donacija za banijske poljoprivrednike: "Potres nas je bacio na koljena pa je ova neočekivana donacija stigla kao melem na ranu", rekao je poljoprivrednik Đorđe Opačić

Large s lijeva paroh umi%c4%8devi%c4%87  boris milo%c5%a1evi%c4%87 mladen petkovi%c4%87  %c4%91or%c4%91e opa%c4%8di%c4%87  vuk radojevi%c4%87   1

Umićević, Milošević, Petković, Opačić i Radojević u dvorištu domaćina

Četiri stotine sjetvenih jedinica kukuruza ili narodski rečeno – vreća - bit će posijano na gotovo 200 hektara banijskih oranica. To će se dogoditi zahvaljujući donaciji iz Vojvodine, a prva količina sjemena istovarena je na imanju Đorđa Opačića iz Luščana. Uz sjemenski kukuruz, na Baniju je stigla i odgovarajuća količina umjetnog gnojiva.

- Ovaj nesretni potres u velikoj mjeri nas je bacio na koljena pa je ova neočekivana donacija stigla u pravi čas, kao melem na ranu. Moja četveročlana porodica - brat, roditelji i ja - bavimo se govedarstvom i mljekarstvom, pa je ovaj dar za nas, velik kao kuća, riješio neizvjesnost oko sjetve koja se približava - rekao nam je domaćin Đorđe.

Vrijedna donacija stigla je iz Instituta za poljoprivredu i povrtlarstvo republike Srbije, Komesarijata za izbjeglice i migracije te tvrtke Promist koja se bavi proizvodnjom i distribucijom umjetnoga gnojiva. Sve se to naravno dogodilo uz posredovanje Srpskog narodnog vijeća. Zamjenik generalnog direktora Instituta Vuk Radojević nije propustio priliku da Banijcima osobno uruči sjemenski kukuruz, ali i pomno prouči štetu koju je Baniji donio zemljotres.

- Kada smo saznali za potres na Baniji, odmah smo počeli kovati plan kako pomoći nesretnim ljudima. Da je naša odluka bila ispravna, uvjerio sam se osobno, danas obilazeći banijska sela i ljude. Naš Institut je od nacionalnog značaja za Srbiju i kao takav je društveno odgovoran, pa smo uz inicijativu Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, bez razmišljanja sa SNV-om potpisali ugovor o donaciji sjemena. Želimo da Banijci posiju svoje njive i da barem malo prevaziđu nevolju koja ih je snašla - rekao je Vuk Radojević. Koliko donatori iz Srbije suosjećaju sa stradalima u potresu, potvrdio je i dolazak Mladena Petkovića, predstavnika Privredne Komore Vojvodine i sekretar poljoprivrednog udruženja.

- Ovo što smo danas vidjeli u dobroj mjeri nas je potreslo. Cijeli dan razmišljamo o nesretnim ljudima i teškoj sudbini koja ih je zadesila. Privredna komora Vojvodine odmah se pridružila ovoj humanitarnoj akciji, jer itekako dobro znamo kako srpski i hrvatski seljak teško živi i kad nema potresa, a pogotovo sada kad je nevolja ljude bacila daleko unazad. Rukovođeni smo samo jednom mišlju, željom i ciljem – njive na Baniji moraju biti zasijane. O tome nismo dvojili ni jednog trenutka. Odigrali smo na prvu loptu - izjavio je Mladen Petković.

Mogli su donatori iz Srbije bez problema poslati kamion sa sjemenom na Baniju, ali njihov dolazak pokazao je suosjećanje sa stanovništvom pogođenim potresom, pogotovo s onim dijelom stanovništva koji žive na zemlji i od zemlje. Na imanju Đorđa Opačića u Luščanima, odakle počinje podjela sjemena, humanitarce iz Srbije dočekali su donedavni petrinjski paroh Saša Umićević i potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević.

- Što reći nakon ovog poteza Instituta za poljoprivredu Srbije i Privredne komore Vojvodine? Znamo da riječi zahvalnosti nisu dovoljne, ali ovi divni ljudi ništa više ni ne traže. Pomoć ovakve vrste došla je u pravo vrijeme. Još koji dan i sjetva može započeti – rekao je Boris Milošević.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više