Novosti

Kronika

Sjetili se Tesle

Kraj spomenika postavljenog 2012. godine u Požegi obilježena 79. godišnjica smrti slavnog naučnika Nikole Tesle

Large tesla pozega

Predstavnici srpske zajednice kraj spomenika Tesli u Požegi

Povodom 79. godišnjice smrti slavnog svjetskog naučnika Nikole Tesle, predstavnici Srba Požege i Požeško-slavonske županije – zamjenik županice Nikola Ivanović, požeški paroh Nikola Petrović i članovi županijskog VSNM-a odali su mu 7. januara počast polaganjem cvijeća na njegov spomenik u parku kod rijeke Orljave.

Izražavajući očekivanje da će ovo postati tradicija u Požegi, dožupan Ivanović naglasio je da je taj grad jedan od rijetkih gradova u svijetu koji je prepoznao značaj i važnost Nikole Tesle.

- Zato smo mi kao predstavnici srpske zajednice došli danas ovdje da položimo cvijeće. Nadam se da će u narednim godinama ovdje biti i učenici i profesori tehničkih škola, što je tradicija u svijetu, i da ćemo zajedno i s političkim predstavnicima ovog grada položiti cvijeće. Smatram da je Nikola Tesla netko tko spaja dva naroda; uostalom i današnja Hrvatska je prepoznala važnost Nikole Tesle uvrštavanjem Teslinog lika na kovanice od 10,20 i 50 centi – kazao je Ivanović.

Skulptura Nikoli Tesli u Požegi, rad akademske kiparice Tatjane Kostanjević, postavljena je u oktobru 2012. povodom stogodišnjice elektrifikacije grada na inicijativu Društva energetičara.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više