Novosti

Kronika

Škola demokracije

Projekt "Evropsko antifašističko naslijeđe", koji u provode antifašističke i boračke organizacije Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, zamišljen je kao odgovor na društvene trendove jačanja govora mržnje i netolerancije

Large 3

Mladi polaznici (foto SABA RH)

U okviru projekta "Evropsko antifašističko naslijeđe" kroz program "Europa za građane – Aktivno europsko sjećanje" koje provode antifašističke i boračke organizacije Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, u Zagrebu se održava Škola demokracije. Namijenjena je edukaciji mladih aktivista, učitelja, historičara i novinara o temama vezanim uz nacističke i fašističke režime u Europi, Holokaustu, ksenofobiji, islamofobiji, antisemitizmu, diskriminaciji Roma i manjina danas; te o Evropskoj povelji o temeljnim pravima.

- Projekt je zamišljen kao odgovor na društvene trendove jačanja govora mržnje i netolerancije. Kao rezultat se očekuje mobilizacija stručnjaka, aktivista i povezivanje stručnih zajednica radi razmjene znanja u suvremenom kontekstu, u tri zemlje koje dijele zajedničku povijest u odnosu na antifašistički pokret i zajedničke suvremene probleme povezane s povijesnim revizionizmom - ističe glavni tajnik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Miro Kirinčić.

Od projekta se očekuje povećanje svijesti i dostupnosti informacija među mladima o vrijednostima antifašističkog pokreta, važnosti građanske hrabrosti u totalitarnim režimima i prepoznavanju propagande koja dovodi do zločina nad određenim društvenim skupinama. Škola ima sedamnaest polaznika iz raznih sredina.

Prvo predavanje u Školi demokracije održao je na temu "Kako je počela i kako završila NOB" 31. maja sveučilišni profesor Hrvoje Klasić, a do 17. juna bit će održano ukupno devet predavanja na kojima će govoriti profesori i naučnici kao poznavaoci predmetnih tema. Jedan od učesnika je Igor Drvendžija iz Arhiva Srba u Hrvatskoj koji naglašava da su teme, kao i same predavanja zanimljivi.

- Sve je dobro zamišljeno pa čak i oni koji dobro poznaju materiju mogu naučiti neke nove stvari – kaže Drvendžija. Podsjetimo da osim SABA RH, u projektu učestvuju Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH te Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više