Novosti

Kronika

SNV obilježio godišnjicu Teslinog rođenja

Boris Milošević, Aneta Vladimirov i Milorad Pupovac položili su vijenac pred spomenik Nikoli Tesli u centru Zagreba

Zmfa4a5j4k4cj4jfjidgcljrlfj

Delegacija Srpskog narodnog vijeća u kojoj su bili predsjednik te organizacije Boris Milošević, njegova zamjenica Aneta Vladimirov i predsjednik Savjeta SNV-a Milorad Pupovac 10. jula položila je vijenac pred spomenik Nikoli Tesli u centru Zagreba, obilježivši tako godišnjicu rođenja slavnog naučnika srpskog porijekla.

Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana više je udruženja obilježilo godišnjicu Teslinog rođenja i Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija u RH. Osim prigodnih govora i polaganja vijenaca, sinoć su zagrebačke fontane svijetlile njegovim likom, dok će se u parku Bundek održati koncert Zagrebačke filharmonije u njegovu čast.

Ipak, ni sve manifestacije praćene panegiricima o Tesli kao najvećem Hrvatu ne mogu sakriti činjenicu da ova godišnjica prolazi bez vraćanja skulpture slavnog naučnika, rada Frana Kršnića, u centar Gospića odakle je uklonjena početkom 1990-ih.

Također, umjesto da gradske vlasti Zagreba na prikladnoj lokaciji postave novi izliveni spomenik, na početku Tesline ulice i danas stoji rad Ivana Meštrovića. Meštrović je spomenik Tesli radio za krug Instituta Ruđera Boškovića, ali je on na 150. godišnjicu rođenja slavnog naučnika i pored protivljenja javnosti i struke premješten na sadašnju lokaciju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više