Novosti

Politika

Spot spoticanja

Zabrana emitovanje predizbornog spota u kom Aleksandar Vučić razgovara sa devojčicom, jer je u suprotnosti sa Pravilnikom o zaštiti maloletnika, samo je jedna od afera koju vlast upotrebljava kako bi dokazala da sloboda medija postoji i da institucije samostalno donose odluke

Gqvcbqyugx2ehujjacsd66lqg14

(foto Antonio Bronić/Reuters/PIXSELL)

Tvoj tata radi u inostranstvu, je l’ tako? - Da, radi u Nemačkoj. - Ako bih ti rekao da imam ideju i plan, kako da tvog tatu, ali i sve druge očeve vratim u Srbiju… - To bih volela najviše na svetu.

Tako u najkraćim crtama izgleda predizborni spot predsednika Srbije, odnosno SNS-a, u kom Aleksandar Vučić razgovara sa devojčicom, a koji je odlukom Regulatornog tela za elektroničke medije (REM) zabranjen za emitovanje na televizijama jer je u suprotnosti sa Pravilnikom o zaštiti maloletnika. I ovde bi priča, u nekoj paralelnoj stvarnosti, morala stati. Ali ne i u Srbiji, gdje su spot i njegova zabrana samo jedna od afera koju vlast upotrebljava kako bi dokazala da sloboda medija postoji i da institucije samostalno donose odluke. Na to je pokušala ukazati i članica Saveta REM-a Olivera Zekić, gostujući na N1 televiziji. ‘Spot je zabranjen većinom glasova. Ja sam glasala za zabranu spota’, navela je.

Upravo je iz sedišta N1, dakle iz Luksemburga, a ne iz Srbije, kako su to mediji bliski Vučiću pokušali predstaviti, stigao zahtev za davanje mišljenja o usklađenosti sadržaja spota sa pravilima o zaštiti maloletnika, i to nakon što je on emitovan u njihovom programu. Kad je REM doneo odluku, valjalo se baciti na lovinu. Prva je to učinila premijerka Ana Brnabić. ‘Neobično je što je zabrana usledila na inicijativu Ralfa Mentija iz Luksemburga. Zanimljivo mi da gospodin Ralf prati izbore u Srbiji i da mu je toliko stalo do reda i zakona u Srbiji. Kuriozitet na svetskom nivou je da neko iz druge zemlje traži da se zabrani predizborni spot u državi sa kojom on nema nikakve veze’, rekla je ona.

Pošto su zabranu tražile i opozicione stranke, odmah se prešlo na kopanje arhive kako bi se dokazalo da su se i sami služili istim metodama, a sve to je otvorilo pitanje da li je SNS zaista napravio spot koji će biti zabranjen kako bi se dokazala nezavisnost REM-a. Zekić je takve komentare nazvala halucinogenima, a prozvala je i civilne organizacije koje prate predizborne aktivnosti da su ‘paravojni REM-ovi’. Jedna od njih je Biro za društvena istraživanja, čiji je predstavnik Zoran Gavrilović također bio gost u studiju N1 televizije. Nakon emisije su mu upućivane pretnje preko tvitera, zbog čega je podneo krivičnu prijavu. Za to vreme spot i dalje živi u internetskim bespućima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više