Novosti

Kronika

Србиja нajбoљe пeцaлa

Србиja je свjeтски првaк, другa je Итaлиja, трeћa Чeшкa, a Хрвaтскa je зaузeлa 8. мjeстo нa 68. Свjeтскoм првeнству у рибoлoву oдржaнoм нa Стaрoj Дрaви звaнoj Биљскo jeзeрo 

Large ribi%c4%8ci

Ribolovna staza na Biljskom jezeru

Od 5. do 11. septembra ove godine, na Staroj Dravi zvanoj Biljsko jezero kod mjesta Bilje, šest kilometara sjeverno od Osijeka na putu za Beli Manastir, održano je 68. Svjetsko prvenstvo u ribolovu – disciplina "lov ribe udicom na plovak". Prvenstvo je organizirala Svjetska ribolovna federacija za slatkovodni ribolov – FIPS-ed, a domaćin je bila Zajednica športskih ribolovnih udruga (ZŠRU) Baranje. Zbog tadašnjeg niskog vodostaja Biljskog jezera, takmičarske staze za trening nalazile su se i na Topoljskom Dunavcu u baranjskoj Općini Draž. Glavni sponzori bili su Osječko-baranjska županija i Općina Bilje, a pokrovitelj je bio Grad Osijek. Svaka ekipa imala je po 5 ribolovaca, a ulovi su se bodovali po kilaži, zapravo gramaži ribe, s tim da su se mogle loviti ribe raznih vrsta, npr. amur, babuška, deverika, patuljasti somić, šaran, uklija... pa grabljivice bolen, grgeč, smuđ, som, štuka.

- Impresije su - impresivne. 33 zemlje iz cijele Evrope, posebice iz Evropske Unije. Oko 500 sudionika: natjecatelja, pratećeg osoblja, veliki broj promatrača, stotinjak startnih sudaca... Ulovi prvog dana su impresivni. Prosjek oko 6 kg po natjecatelju, što je na ovako nizak vodostaj, koji nam je pravio probleme u pripremi za natjecanje, izuzetno visok rezultat – rekao je Anđelko Martinčević, izvršni direktor Svjetskog ribolovnog prvenstva.

Selekcija Srbije bila je u vodstvu nakon prvog dana, a srpski i svi ostali reprezentativci na stazi u Bilju, koja je dugačka preko dva kilometra, bili su više nego zadovoljni. I nakon drugog dana Srbija je sačuvala prvo mjesto s težinom ulovljene ribe od 72.870 grama. Druga je bila Italija, a treća Češka. Hrvatska je zauzela 8. mjesto s ulovom lakšim za oko 9.000 grama od srpskog ulova. Dragan Bošković, predsjednik Saveza sportskih ribolovaca Srbije, pohvalio je stazu i takmičenje.

- Ovu stazu poznajemo, bili smo ovde već više puta: i na balkanskom i na svetskom klupskom prvenstvu. "Uvjeti" su odlični. Što se nas tiče, slične su vode tamo gde smo trenirali, tako da smo svih 7-8 dana koliko smo ovde radili maksimalno dobro, pa smo imali i dobre rezultate. Ovo je veoma skup sport. Mi nemamo profesionalaca, a za mnoge zemlje nastupaju profesionalci i to je velika razlika i tu se razlikujemo, ali odnos prema tom sportu uvek je isti.

U pojedinačnoj konkurenciji prvo mjesto osvojio je Mihael Pongrac iz Goričana u Međimurju, član SRD-a "Klen" iz Svete Marije, i time je postao svjetski prvak za 2022. godinu. Drugi je bio Mitja Kmetec iz Slovenije, a treći Balaž Čeregi iz Mađarske. Srpski takmičari plasirali su se ovako: Nikola Marković (5), Goran Radović (10), Nemanja Damnjanović (13), Dejan Rajić (16) i Ivan Pavlov (40) od ukupno 179 takmičara.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više