Novosti

Kultura

Срeдњoшкoлкe умeтницe

Mлaдe умeтницe Вaњa Никић и Mилицa Вукoсaвљeвић свojу прву излoжбу сликa имaлe су у Српскoм културнoм цeнтру у Вукoвaру. Oвe срeдњoшкoлкe прeдстaвилe су вишe oд 50 рaдoвa рaђeних рaзличитим тeхникaмa

Large informator  srednjo%c5%a1kolke umetnice  izlo%c5%beba %c4%87irilica

Nerazdvojne u prijateljstvu i umetnosti – Vanja i Milica

Srpski kulturni centar iz Vukovara organizovao je 15. novembra prvu izložbu slika mladih umetnica Vanje Nikić i Milice Vukosavljević. Izloženo je više od 50 radova ove dve srednjoškolke, rađenih različitim tehnikama i inspirisanih različitim motivima.

Ove dve 14-ogodišnjakinje, koje pohađaju vukovarsku Gimnaziju, odnosno Umetničku školu u Osijeku, od najranijeg detinjstva slikaju i crtaju. Prijateljice su od malena, a javnosti su želele da, po prvi put, pokažu svoja dela nastala u proteklih nekoliko godina.

- Vanja i Milica su vredno radile i napredovale, a za svoje likovne radove osvojile su brojne nagrade. Obe su svestrane i uspešne u recitovanju, glumi, folkloru, a osvojile su i mnoge nagrade na takmičenjima iz znanja - rekla je, u ime organizatora izložbe, direktorka SKC-a, Jelica Lipovac Dudaš. Miličine prve slike nastale su, kako je rekla, uz pomoć prijateljice Vanje. Za izložbu je odabrala je 30-ak radova.

- Tehnika koju najviše koristim su akrilne boje, ali takođe sam se oprobala slikajući i uljanim jer se vežbanjem sve postigne. Izložba je jedan od većih uspeha u mom životu. Nisam mislila da ću u ovom uzrastu imati prvu izložbu, ali mi je neizmerno drago što je realizovana - rekla je Vukosavljevićeva. Vanja je takođe predstavila 30-ak slika. Slikanje je postalo sastavni deo njene dnevne rutine već od druge godine.

- To je u početku bilo šaranje kistovima i muljanje rukama, a crtanjem sam počela da se bavim nešto kasnije - rekla je Vanja dodajući da joj više leži slikanje. Tehnike su ulje i akril na platnu, a crteže radi olovkom na papiru. Njeni izloženi radovi su nastali u periodu od 2018. do ove godine. Najdraži rad joj je portret Gavrila Principa.

- Od istorijskih događaja impresionira me Prvi svetski rat. O Sarajevskom atentatu sam dosta čitala i istraživala i to me dovelo do odluke da uradim portret - otkrila je Vanja. Kao i Milica, složila se da je prekrasan osećaj znati da si u 14. godini uradio dosta kvalitetnih radova, koji mogu da budu izloženi i pokazani publici. Vanja i Milica redovne su učesnice likovnih kolonija.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više