Novosti

Politika

Srpska zajednica pridružila se bojkotu državne komemoracije u Jasenovcu

Država nije poduzela nužne mjere da se zaustavi ili makar smanji negiranje holokausta i genocida počinjenih u Drugom svjetskom ratu. U takvoj društvenoj klimi ne možemo ići zajedno u Jasenovac, rekao je Saša Milošević i najavio da će srpska, židovska i romska manjina te antifašisti svoju komemoraciju održati 12. travnja

Einxnlwvgvx3uxjv34oz79znmdn

Srpsko narodno vijeće pridružilo se predstavnicima židovskih općina i antifašista koji su ranije u utorak potvrdili da četvrtu godinu zaredom neće sudjelovati na službenoj komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Jasenovcu koja će se održati 14. travnja.

- Država nije poduzela nužne mjere da se zaustavi ili makar smanji negiranje holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu te revizionizam - izjavio je za Novosti Saša Milošević, zamjenik predsjednika SNV-a.

Upravo suprotno, tvrdi Milošević, nizom mjera poput podrške negacionističkim i revizionističkim udruženjima i njihovim publikacijama, toleriranjem govora mržnje, relativiziranjem stradanja naroda žrtava i mitologizacijom stradanja nakon rata te neadekvatnom obrazovnom politikom, država je direktno doprinijela tome da ove pojave postaju dominantne u hrvatskom društvu.

- Očito postoje dva duboko suprotstavljena stava o tim stvarima. Uz takve velike razlike i u takvoj društvenoj klimi, mi ne možemo i ne trebamo ići zajedno u Jasenovac - zaključio je Milošević i najavio da će srpska, židovska i romska manjina te antifašisti svoju komemoraciju održati u petak 12. travnja. 

Podsjetimo, predsjednik Židovske općine Zagreb i predsjednik Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus izjavio je u utorak za portal Index da neće prihvatiti poziv za održavanjem jedinstvene komemoracije koji je ranije uputio premijer ​Andrej Plenković.

‘Mi ne možemo biti u istoj koloni’, rekao je Kraus odbijajući poziv koji je Vlada poslala još i Savezu antifašističkih boraca te predstavnicima Srba i Roma. ‘Mi ne možemo biti u istoj koloni dok se izjednačavaju žrtve, naglašavam, Bleiburškog polja i rasnih zakona NDH i logora Jasenovac. Dok je Za dom spremni jednima ustaški pozdrav, a drugima prihvatljiv unatoč ustavnim i zakonskim odredbama i odluci Suda Vijeća Europe u Strasbourgu’, objasnio je Kraus.

Osim već navedenih razloga zbog kojih židovska zajednica ne želi dati legitimitet službenoj komemoraciji, Kraus je za Index naveo još dvije zamjerke. ‘Sve dok su u školama u upotrebi udžbenici kao što je onaj izdavača Alfe i povjesničara S.B i M.J. i dok je na mjestu voditelja odjela za informiranje HDZ-a osoba kao što je Andrej Rora, mi ne možemo u istu kolonu’, kazao je Kraus, dodajući na kraju da možda jednog dana i budu u zajedničkoj koloni s predstavnicima vlade.

Udžbenici na koje se Kraus referira, autora Stjepana Bekavca i Marija Jareba, Crkvu, Alojza Stepinca te svećenike predstavljaju kao velike antifašiste, a zločinačku prirodu ustaškog režima relativiziraju. Primjerice, u kontekstu borbe protiv fašizma u poglavlju pod nazivom ‘Ustaški teror’ piše kako je ‘veliki broj hrvatskih građana osuđivao  nasilje nad svojim sugrađanima, a u tome su najviše prednjačili mladi naraštaji i Crkva’, dok se kao najveći protivnik ustaškog režima proglašava Stepinac. Borba hrvatskih antifašista protiv ustaša uopće se ne spominje.

A posljednji razlog koji Kraus navodi je slučaj Andreja Rore, o kojem su prvo pisale Novosti. Riječ je o prvom čovjeku HDZ-ovog Odjela za medije, koji je 1996. godine objavio seriju članaka u časopisu Nezavisna Država Hrvatska Srećka Pšeničnika, zeta Ante Pavelića. Osim toga, Novosti su došle i u posjed snimke iz 1992. godine u kojoj Rora posjećuje logor za zarobljene srpske civile u Odžaku, mučilištu i kojem je na smrt premlaćeno više civila, a ostali su bili podvrgnuti višemjesečnim torturama, izgladnjivanju i zlostavljanju. Na snimci se vidi Rora koji se hvali ‘trofejem s ratišta’, liturgijskom knjigom na ćirilici.

U povorci neće biti ni Saveza antifašističkih boraca. ‘Teško je biti u istoj koloni s Vladom kada imate toliko argumenata koji su protiv toga. Ništa se ne čini protiv povijesnog revizionizma, ništa se ne čini oko pozdrava Za dom spremni koji koristi HOS. Da budemo jasni, uz dužno poštovanje svim pripadnicima HOS-a i njihovim zaslugama u ratu, ustaško i fašističko znakovlje je zabranjeno u cijeloj Europi. Aktualna vlast o tome šuti’, izjavio je za Jutarnji list Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

S druge strane, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi u subotu je rekao kako će prisustvovati u dvije kolone. ‘Moje osobno mišljenje i spoznaje koje imam ukazuju da će i ove godine biti dvije jer nisu ispunjeni uvjeti koje smo postavili. Ja ću biti na obje iako mi Romi svoje žrtve u jasenovačkom logoru svake godine komemoriramo 2. kolovoza’, rekao je Kajtazi.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više