Novosti

Kronika

Stečeno pravo vrijedi za sve, samo ne za Srbe

Škole u kojima se cjelokupna nastava izvodi na srpskom jeziku i na ćirilici još uvijek nisu registrirane kao manjinske, upozorila je u Saboru zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov

461xirm0ih9s9e5i4v2927nm526

Dragana Jeckov, zastupnica SDSS-a (foto Emica Elveđi/PIXSELL)

Zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov uputila je zastupničko pitanje ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu o preregistraciji škola u kojima se cjelokupna nastava u skladu za zakonom izvodi na srpskom i na ćirilici.

- Te škole nisu registrirane kao manjinske škole, što već nije u skladu sa zakonom. Problem registracije ovih škola te pitanje prijenosa osnivačkih prava nisu riješeni iako je od mirne reintegracije prošlo više od 20 godina, ističe Jeckov i pozdravlja to što su druge nacionalne manjine svoje škole bez problema uspjele registrirati kao manjinske. Kao najčešće opravdanje za neregistriranje manjinskih škola srpske nacionalne manjine ističe se činjenica da se kod drugih nacionalnih manjina radi o stečenim pravima, što u primjeru srpske zajednice navodno ne postoji, iako svi pozitivni propisi RH garantiraju ravnopravnost svih nacionalnih manjina - kazala je Jeckov, pitajući ministra što misli poduzeti kako bi se spomenute škole sa srpskim učenicima na istoku Hrvatske registrirale, jer za to postoje potrebni uslovi predviđeni pozitivnim zakonodavstvom u Hrvatskoj.

Podsjetila je da su općine Borovo, Negoslavci i Markušica početkom 2015. sukladno odredbama Zakona odgoja i o obrazovanju podnijele zahtjev za prijenos osnivačkih prava sa Vukovarsko-srijemske županije, ali to još nije učinjeno jer se odgovornost prebacuje između županije i ministarstva.

- Spomenut ću zaključak saborskog Odbora za ljudska prava iz 2016. i dopisa Ministarstva iz

2019. u kojem se navodi da se Zakon o odgoju i obrazovanju primjenjuje na sve školske ustanove u kojima se nastava, osim na hrvatskom jeziku i pismu, provodi i na jeziku i pismu nacionalne manjine i to ne samo na školske ustanove koje su zatražile, nego i na sve druge. I dalje imamo neprovođenje zakona, a vjerujem da ćete kao ministar sa svim svojim ovlaštenjima uticati da se te manjinske škole registriraju pod uslovima koji su propisani zakonom. Nije u redu da sve nacionalne manjine imaju registrirane škole, osim kad je u pitanju srpska nacionalna manjina; tada se škole ne mogu registrirati kao manjinske - rekla je Jeckov.

Ministar Fuchs je potvrdio da je Zakonom o znanosti i obrazovanju za osnovne i srednje škole predviđena mogućnost da ukoliko se škola, koja izvodi nastavu na jeziku i pismu nacionalnih manjina, nalazi se u području gdje je utvrđena ravnopravnost jezika lokalna vlast zatraži prijenos osnivačkih prava. - To je, čini mi se, učinjeno u ovom slučaju, ali tako tim istim zakonom Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH nema ingerenciju nad donošenjem takvih odluka, nego je odluka o prijenosu prava jedino i isključivo u nadležnosti regionalne uprave i samouprave. Ministarstvo znanosti je preporučilo županiji da razmotri zahtjev lokalne zajednice i jedino na osnovu njihove odluke moguće je ovo prenošenje vlasništva - zaključio je Fuchs.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više