Novosti

Stogodnjak

15.1.1921.- 22.1.1921.

"Obratite pažnju na jedan od tih uslova, mislim i najvažniji: to je pravda, pravda svim delovima našega naroda, pravda svima veroispovestima, pravda i velikim i malim, jakim i slabim, pravda svima koji nisu našeg imena i plemena, ali su naši sugrađani", rekao je regent Aleksandar

Large aleksandar

Regent Aleksandar

Na svečanoj sjednici konstituante u Beogradu, s koje su izostali komunisti, radićevci, socijalni demokrati i republikanci, regent Aleksandar je održao prijestolnu besjedu: "Naši stari naselili su, a mi smo oslobodili i prvi put ujedinili svoje narodne oblasti u jednu državu. Ona je – ta jedna država – naše prvo dobro, naša najveća tekovina. Ustav ima da je okruži svim modernim uslovima trajnosti, stabilnosti i daljnjeg razvoja… I obratite pažnju na jedan od tih uslova, mislim i najvažniji: to je pravda, pravda svim delovima našega naroda, pravda svima veroispovestima, pravda i velikim i malim, jakim i slabim, pravda svima koji nisu našeg imena i plemena, ali su naši sugrađani… Verni amanetu ostavljenom nam od miliona naših palih junaka, treba da Ustavom obezbedimo naše narodno i državno jedinstvo…"

U Pakracu je na inicijativu više dobrovoljačkih organizacija održan veliki skup u znak "ljubavi i podrške prema ujedinjenoj domovini…" Skupu je prisustvovalo više od 10.000 ljudi, a govornici, među kojima se posebno istakli slijepi Lujo Lovrić, te narodni tribuni Trifunović, Jerković i Drača pozivali su "na narodno jedinstvo i slogu Hrvata i Srba…" Zagrebačke Novosti pišu kako je "ovaj zbor mnogo pridonio zbližavanju i bratstvu naroda u ovom kraju, naročito danas, kad je u izvjesnim krugovima počela slabiti vjera u našu budućnost i zajednički rad…"

 

U Beogradu je u 66. godini života umro proslavljeni srpski vojskovođa Živojin Mišić. U novinskim nekrolozima podsjeća se da je "Mišić stekao ogromne zasluge u ratu s Turskom 1912. i 1913. i da je zbog toga promaknut u čin generala. Zapovijedao je i srpskim četama u ratu s Bugarskom 1913. godine, a i nosilac je francuske Legije časti, te engleskih, ruskih, rumunjskih i grčkih vojnih odlikovanja… Brzo oslobođenje Srbije u oktobru 1918, slom austro-ugarske monarkije i stvaranje naše današnje države rezultati su i djela za koje ima ogromne zasluge vojvoda Mišić…"

 

U Zagrebu i dalje ne jenjava epidemija pjegavog tifusa. Gradom se u međuvremenu proširila glasina da će "svim ženama u čijoj se blizini pojavi pjegavi tifus, biti odrezana kosa, bez obzira na to imaju li uši ili ne…" Tim povodom neke su novine objavile službenu informaciju iz policije da se šišanje ženske kose zbog ušiju, pa tako i pjegavca, još ne razmatra, ali da je "protiv ove neugodne pošasti ipak najsigurniji lijek - čista kosa!".

 

Zagrebačka podružnica "Udruženja jugoslavenskih muzičara" oštro se usprotivila nakani ministarstva financija da razreže porez na – klavire! Zaključilo je da bi "takav porez bio štetan za razvoj naše mlade glazbene umjetnosti, jer bi mnoge odbilo da se posvete tom instrumentu a i zbog toga bi materijalno stradali mnogobrojni učitelji klavira…".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više