Novosti

Stogodnjak

Dinar je državna novčanica

4. 6. – 11. 6. 1921: Ministar šuma i ruda dr. Hinko Krizman potpisao je rješenje kojim se ukida zvanično računanje na krune u cijeloj našoj državi, a kao državna računska novčanica važi samo dinar

Large stogodnjak

(foto Wikipedija)

Pod naslovom "Lazari" zagrebačke Novosti objavljuju komentar svoga novinara, potpisanog pseudonimom Omikron, koji se okomljuje na neke beogradske listove, ali i političare. "Jugoslavenstvo…znači naš daljnji moralni i kulturni preporod, mnogo više nego fizičko ujedinjenje našega naroda, koje je moglo doći utjecajem događaja izvana, dok jugoslavenstvo kao duhovno ujedinjenje može doći samo iz naroda samoga. … Jugoslavenstvo ne znači napuštanje srpstva, hrvatstva i slovenstva, ali srpstvo, hrvatstvo i slovenstvo znači napuštanje Jugoslavije… Jugoslavenstvo, rođeno snagom naših najvećih umova, mora konačno pobijediti, pobijediti u znaku kulture i narodnog progresa. A oni političari, koji se bore protiv jugoslavenstva i jedinstva, neka se ne ljute kad im se predbaci tuđinski i nenarodni mentalitet. Ti politički Lazari čeznu za onim sakatim životom kojeg su stvorili tuđinci i naši neprijatelji. A mi treba da prestanemo biti sakati Lazari, jer …oni će vječito pobirati mrvice ispod tuđih stolova…" upozorava uz ostalo Omikron.

 

Iz Beograda kratka novinska vijest da je "ministar šuma i ruda dr. Hinko Krizman, u odsustvu ministra financija, potpisao rješenje, kojim se ukida zvanično računanje na krune u cijeloj našoj državi, a kao državna računska novčanica važi samo dinar."

 

Trojica crnogorskih oficira i više desetaka činovnika javnih službi odmetnulo se u hajduke! To javljaju neke crnogorske novine, a vijest prenose i zagrebačka glasila. Odbjegla oficirska trojka – poručnici Ivan i Atanasije Bulatović, te potporučnik Boža Bulatović – priključili su se 80-orici odmetnika u planinama oko Kolašina, dok su se javni činovnici odlučili pridružiti skupini od oko 300 razbojnika koji operiraju na andrijevačkom području. Službene vlasti navode da među ovom velikom skupinom ima čak i – učitelja!

 

Više hiljada ljudi prisustvovalo je u Skoplju strijeljanju dvojice okrutnih zločinaca koji su, četiri mjeseca ranije, u obiteljskoj kući hladnokrvno ubili baku, kćerku i unuku, a zatim ih orobili, odnijevši manju svotu novca i neke dragocjenosti. Egzekucija je obavljena rano ujutro, ali to nije smetalo znatiželjnom mnoštvu da se već, i prije svitanja, okupi u neposrednoj blizini gubilišta. List Stara Srbija, koji donosi ovu neobičnu vijest, navodi i ovo: "Narodu je dobošem javljeno da će strijeljanje biti javno, pa je pohrlio na gubilište kao u cirkus…" Novinski izvještač još je napisao: "Publika je uglavnom bila zadovoljna i šteta je što su baš u mjesecu maju u Skoplju prikazivani noviteti – Tolstojev 'Živi leš', 'U vrtlogu' Vladimira Jankovića i Sofoklova 'Antigona'…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više