Novosti

Društvo

Građani odabrali Teslu umjesto Dubrovnika

Vijest da će se lik Nikole Tesle naći na eurokovanicama jedan je od načina da se odužimo velikom znanstveniku za sve ono što je napravljeno njemu i njegovoj baštini od miniranja spomenika u Gospiću do prešućivanja imena, komentirao je uvrštenje Teslinog lika na eurocente Pero Jelisić

Large tesla foto

Nikola Tesla

Lik Nikole Tesle bit će na novčićima od 10, 20 i 50 eurocenti, najavile su, između ostalog, hrvatska Vlada i Hrvatska narodna banka govoreći o motivima budućih hrvatskih kovanica eura.

Kako svaka zemlja članica EU ima pravo na kovanice stavljati motive povezane s njom i Hrvatska će za koju godinu uvođenje eura kao nacionalne valute dočekati s motivima vezanim uz tu državu.

U anketama su se iskristalizirali prijedlozi o motivima. Šahovnica će biti na svim kovanicama, a s druge strane bit će karta Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i glagoljica. Karta Hrvatske bit će na novčiću od dva eura, kuna na jednom euru, Tesla na 10, 20 i 50 eurocenti, a oznaka HR pisana glagoljicom na 1, 2 i 5 eurocenti, najavio je premijer Plenković, ističući da je ideja Tesle na kovanicama došla kao prijedlog građana, istisnuvši motiv Dubrovnika.

Podsjetimo, Komisija za novac HNB-a na današnjoj sjednici utvrdila je konačni prijedlog motiva za nacionalne strane budućih hrvatskih eurokovanica, koji će razmotriti Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, i o čemu će Vlada donijeti zaključak.

Osnovni kriteriji za odabir bili su prihvatljivost motiva najširem dijelu javnosti, neovisno o regionalnoj pripadnosti, dobi, svjetonazoru ili političkom opredjeljenju te njegova djelotvornost da bude nacionalni simbol, odnosno da postiže visok stupanj identifikacije u najširoj javnosti. Ključno je bilo da motiv predstavlja Hrvatsku, bilo kroz opće prihvaćene simbole, velikane, kulturne ili prirodne znamenitosti, izume ili povijesna zbivanja. Važno je i da postoji prepoznatljivost motiva kao hrvatskog u međunarodnom okružju te je bitna i tehnička izvedivost motiva na malim dimenzijama kovanica, kao i činjenica da predloženi motiv nije podložan autorskim pravima.

Naposljetku, tu je i kriterij konverzije, odnosno sposobnost motiva da olakša prijelaz na novu valutu, u likovnom obliku, ali i u istovremenom emocionalnom povezivanju tradicije s novim valutom, eurom, navela je vlada u saopćenju.

U web anketi na stranici euro.hr glasalo je oko 50.000 ljudi s ocjenama od jedan do pet. Mogli su predložiti po jedan dodatni motiv u skladu s vlastitim stavom o tome koji bi motiv najbolje predstavljao Hrvatsku na novčićima. Najveću prosječnu ocjenu dobila je šahovnica, pa geografska karta Hrvatske, glagoljica, kuna te Dubrovnik koji je bio bitno slabije ocijenjen u odnosu na druge motive. Od 11.000 slobodnih prijedloga, Teslu je predložilo 2.599 građana, dva i pol puta više nego drugi rangirani prijedlog.

Najavu stavljanja Tesle na eurokovanice pozdravio je i akademski kipar Pero Jelisić koji se godinama bavi kiparskim oblikovanjem Tesle, posvećujući mu najveći dio svog stvaralaštva.

- To je jako pozitivna vijest, bilo bi mi drago vidjeti Teslu na bilo kojem od novčića. Možda je to način da se na određen način iskupimo Tesli za ono što je od 90-ih niz godina činjeno prema njegovoj baštini - od miniranja spomenika u Gospiću do prešućivanja njegovog imena - rekao nam je Jelisić.

Naravno, stavljanje Teslinog lika na novčiće EU samo je nastavak procesa pokrenutog prije 15-ak godina kad je, istina uz škrgut zubi pojedinaca i ocjene da Tesla možda i nije najznačajniji sin Like, otvoren Memorijalni centar u Teslinom rodnom Smiljanu. Tamo su, da budemo zlopamtila, ustaše pobile 530 ljudi, među kojima i 11 njegovih rođaka.

Konačno, obnovljeni Teslin spomenik, rad Frana Kršinića je ove godine nakon dugog čekanja konačno vraćen i u Gospić, istina ne na isto mjesto. Tehnički muzej u Zagrebu odavno nosi njegovo ime, kao i više obrazovnih institucija, s tim da centar Zagreb krasi i spomenik Tesli, rad Ivana Meštrovića, koji je uzet iz kruga Instituta Ruđer Bošković.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više