Novosti

Stogodnjak

Incidenti s tramvajem

4. 2. – 11. 2. 1922: Na nizbrdici prema Pilama, zbog jake poledice, orkanskog vjetra i vjerojatnog kvara na kočnicama pri punoj se brzini, kod Ulice sv. Andrije, prevrnuo se tramvaj sa stotinjak putnika, uglavnom učenika dubrovačkih škola

Large stogodnjak

Dubrovački tramvaj (foto Wikipedia)

Malo koje je pismo izazvalo toliku senzaciju u domaćoj javnosti kao ono što je objavljeno u beogradskom listu Radikal kojeg u cijelosti prenosi i zagrebački Jutarnji list. Rudolf Hercigonja, jedan od organizatora atentata na ministra Milorada Draškovića, piše ministru Svetozaru Pribićeviću! Piše mu iz egzila, nakon što mu je uspjelo umaći pred policijom, neposredno prije nego što su ga pokušali uhapsiti. "Gospodine ministre, odbijam Vašu ponudu da mi pošaljete novac i preporuku za A. jer iako sada živim u prilično mizernim prilikama (a uz to sam i slabog zdravlja), ipak volim da sam ovdje, bliže Jugoslaviji, i da iz prikrajka motrim što se ondje zbiva. Nije mi razumljiv Vaš strah. Držim da ste se još 1914. mogli dovoljno uvjeriti o čistoći moga značaja… Istina je da su naši odnosi drugačiji, nego li su bili 1914. Vi predstavnik jednog crnog reakcionarnog režima. Ja revolucionarac, anarhista, rušilac današnjeg poretka, da g. Svetozare, ja nisam za sve vrijeme naših odnosa, prije i poslije oslobođenja, posumnjao o tome, da nas dvojicu ne vode nikakvi zajednički interesi i da svaki od nas dvojice želi nešto temeljito… Među nama je došlo do nesporazuma, jer u mome (rušilačkom) interesu nije bilo da se makne na primjer jednog Radića, koji je u borbi za postignuće svojih megalomanskih ambicija, samo pomogao rušiti. Pa to bi bilo samo u Vašem interesu… Da, ja ne volim Radića. On je jedan gadan čovjek, konzervativan i opasan megaloman, ali ja bih bio lud kad bih išao da se tim sredstvima služim protiv onih lica, koja iako nesvjesno i drugim sredstvima pomažu meni. Vi se sada bojite i razumijem da bi vam bilo neugodno kad bi se saznalo da jedan šef 'parlamentarne' demokratske stranke, ministar policije, paktira s jednim anarhistom, te mi zato i savjetujete put u A. Tko zna, što kanite sa mnom? Zato radije ostajem ovdje. Ne trebate se bojati! Ne ću vas ucjenjivati kao što ste Vi to učinili sa mnom… Sve dokumente koje sam prije svoga odlaska iz Z. primio od W-a spalio sam čim sam prešao granicu. Nemajte dakle straha. Ovakvim sredstvima borbe ne ću da se služim. Više volim bombe i revolvere…" List Radikal daje na kraju pisma i objašnjenje kratica – slovo "A" je Amerika, "W" – Vjekoslav Wilder, a "Z" – Zagreb.

 

Kod Boninova, na nizbrdici prema Pilama, zbog jake poledice, orkanskog vjetra i vjerojatnog kvara na kočnicama pri punoj se brzini, kod Ulice sv. Andrije, prevrnuo tramvaj sa stotinjak putnika, uglavnom učenika dubrovačkih škola. Tri su osobe tom prilikom poginule, a 20 ih teže i lakše ozlijeđeno. U zadnjih nekoliko mjeseci to je u Dubrovniku bio već treći incident s istim tramvajem.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više