Novosti

Stogodnjak

Korjenita promjena režima

18. 2. – 25. 2. 1922: Ukidanje svih reakcionarnih mjera i izvanrednih zakona, uspostavljanje osnovnih građanskih i političkih prava, izbori i revizija Ustava – najpreče su potrebe da se naša zemlja spase od rasula, piše tek pokrenuti list Borba pod redakcijom Đure Cvijića

Large stogodnjak

Đuro Cvijić, politički sekretar KPJ i pokretač Borbe (foto Wikipedija)

"Po katastrofalnim posljedicama svojim na svima područjima našeg narodnog privrednog, političkog, socijalnog i kulturnog života, ovaj nas je režim doveo sada u situaciju, gdje se …postavlja alternativa – propast naše zemlje ili promjena ovoga režima", piše tek pokrenuti list Borba pod redakcijom Đure Cvijića, pa nastavlja: "Režim koji još uvijek vlada u našoj zemlji, skrahirao je na cijeloj liniji državnog života i poražen je u svim pitanjima... Opći …rezultati toga režima tako su strašni da stvaraju opće rasulo u našem privrednom životu. Opća nesigurnost, hajdučija i bjelogardijska nasilja pod režimom gorim od turskoga na jugu… pored ostalog su razlog za sunovratan pad valute, neuspjeh unutarnjeg zajma i gubitak kredita u inozemstvu. Moralna i politička kaljuža, skandalozne afere kapitalističke klase… sve to slavi orgije pod režimom, koji je sve to omogućio… Korjenita promjena cijeloga režima, ukidanje svih reakcionarnih mjera i izvanrednih zakona, uspostavljanje osnovnih građanskih i političkih prava, izbori i revizija Ustava – to su prve i najpreče potrebe da se naša zemlja izliječi od rana koje joj je ovaj režim zadao i spase od rasula, čije bi se posljedice danas teško mogle predvidjeti…"

 

Međunarodna otpremna agencija Celeritas, sa sjedištem u Trstu, uputila je Ministarstvu unutrašnji djela u Beogradu poduže pismo: "U našim magazinima nalazi se vrlo mnogo prtljage koja moguće pripada stanovnicima vaše kraljevine, koji su se vratili iz Amerike. Molimo vas da obznanite da – tko se iz Amerike vratio, a do sada nije dobio svoju prtljagu – može se odmah javiti nama. U slučaju da se za godinu dana nitko ne javi, onda će se smatrati da vlasnik prtljage ne postoji i ona će se po zakonu dati na licitaciju za podmirenje troškova ležarine…"

 

U Ljubljani je nedavno umro neki advokat. Kad su otvorili njegovu oporuku iznenadila ih je odluka da čitav svoj imetak ostavlja slovenskim ludnicama. U obrazloženju za ovaj korak advokat je naveo "da je ionako sav imetak stekao na račun luđaka…"

 

U okolici Karlovca uhapšen je neki ciganin pod optužbom da je – kradljivac novčanika! On se na sudu branio na svoj način: "Gospon sudija, nisu to bili novčanici, već kalendari. I nisam ih krao iz tuđih džepova, već sam ih pronalazio na zemlji", kazao je. A kad ga je sudac upitao kako to da se u tim kalendarima nalazio i novac, optuženi je mudro odgovorio: "Volim knjige i kalendare. Da sam znao da su unutra novci ne bi ih ni pogledao, a kamo li uzeo. U knjigama je mudrost, to valjda i sami znate, pa sam kalendare spremio da ih ponesem kući kako bi ih pregledao. Ali umjesto mudrosti našao sam novac. To mi se nekako činilo bolje od mudrosti pa sam knjige ostavio u grmu, a novac uzeo".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više