Novosti

Stogodnjak

Na licu mjesta ustrijeljeni

23. 4. – 30. 4. 1921: Više osoba je ubijeno i ranjeno kad je izbila pobuna u topčiderskom zatvoru u Beogradu. Najprije je kažnjenik Milenko Petrović otetom puškom ubio stražara na glavnom ulazu, što je bio znak drugima za bijeg

Large stogodnjak

(foto Ivica Galović/PIXSELL)

Petorica uglednih zagrebačkih Srba – Borislav Dimitrijević, Ilija Prica, Svetozar Brkanović, Veljko Raić i Stevan Krajinović – imenovana su na odgovorna mjesta na željeznici. Oni su postavljeni za komesare i njihove pomoćnike u željezničkoj policiji na državnom i južnom kolodvoru u Zagrebu.

 

Grof Bobrinski, nekadašnji carski guverner Galicije, a sada ruski izbjeglica u Jugoslaviji, zaposlio se kao prinudni upravitelj na imanju bivšeg austrijskog nadvojvode Friedricha "Belve" u Vojvodini. Prema zaposlenicima na imanju ponašao se krajnje okrutno, osobito prema ruskim mužicima, pa je prijetila opasnost da ga netko od njih i ubije. Ali, grof se nije plašio, niti je odustajao od svoga radnog mjesta koje mu je, kako će se ubrzo ispostaviti, donosilo ogromne prihode. Ispostavilo se još nešto – da je grof cijelo vrijeme potkradao vlasnika, zajedno s još trojicom ortaka – Nijemaca. Sve je to otkrila Olga Mišić, udovica poznatog srpskog generala, nedavno preminulog Živojina Mišića, koja je također radila na imanju. Poslovne knjige iz kojih se vidjela cijela kriminalna rabota organizirane četvorke Olga Mišić htjela je odnijeti istražnim organima u Beograd. Ukrcala se na brzi vlak, ali na putu od Vinkovaca do Beograda netko joj je te spise ukrao, pa su tako nestali i pisani dokumenti o pronevjeri teškoj 13 milijuna kruna. Olga Mišić je izjavila da je krađu vjerojatno organizirao netko od ove kriminalne četvorke, uz pomoć konduktera ovog vlaka i jednog vojnika koji se u njezin vagon ukrcao u Vinkovcima.

 

"Slovenski Narod" javlja o nevjerojatnom događaju koji se zbio u jednom selu blizu Rogaške Slatine. Tamo je prošlog tjedna pokopan neki 80-godišnjak. Kada su malo zatim pokraj groblja prolazili đaci, iz jedne grobne jame čula se vika i jecanje. Djeca su odmah o svemu obavijestila seoskog starješinu, učitelja i župnika, ali nitko od njih nije dao nalog da se nesretnik iskopa. Novine pišu da je "bijednik vikao još u ponedjeljak i utorak, da bi u srijedu sve utihnulo. Kakva strašna praznovjernost i surovost kad iz groba neće da iskopaju živa čovjeka koji je sada umro u strašnim mukama."

 

Više osoba je ubijeno i ranjeno kad je izbila pobuna u topčiderskom zatvoru u Beogradu. Najprije je kažnjenik Milenko Petrović, porijeklom navodno iz Hrvatske, otetom puškom ubio stražara na glavnom ulazu, što je bio znak drugima za bijeg. Onima kojima noge nisu bile okovane, uspjeli su pobjeći izvan grada, a sam Petrović i njegov sudrug Živko Savić, čije noge su bile u okovima, sustignuti su na beogradskim ulicama i na licu mjesta ustrijeljeni.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više