Novosti

Stogodnjak

Otkriven u blizini Senja

14. 7. – 21. 7. 1923: Zbog štrajka pomoraca gotovo je zamro sav pomorski promet na Jadranu. Stoga zvuči gotovo nevjerojatno da je brod duge plovidbe "Vladimir" koji je bio usidren u Splitu preko noći nestao iz luke

Large stogodnjak

(foto Wikimedia Commons)

Velika špijunska afera trese cijelu zemlju. U armijskom zapovjedništvu u Zagrebu pojavila se mlada krasotica plave kose, rekavši da se zove Lidija Birner i da želi ispričati vrlo povjerljive stvari o špijuniranju u korist Italije. Znala je toliko toga da je načelnik štaba potpukovnik Vojnović odmah posumnjao u stvarne nakane samozvane Lidije. Zaključio je: špijunažu prijavljuje iz dva razloga – ili da se nekom osveti ili da kao prepredena špijunka sama dođe u izravnu vezu sa zapovjedništvom armijske komande.

Odmah je uhapšena i podvrgnuta unakrsnom ispitivanju. U početku se pravila nevješta, ali vrlo brzo se slomila: priznala je da se ne zove Lidija Birner, već Danica Androlić i da je rođena u selu Kuzmincu, u okolici Ludbrega. Ima 21 godinu i prava je pustolovka, kako kaže. Radila je kao tipkačica u raznim ustanovama, uglavnom ministarstvima i vojnim institucijama – od Zagreba, preko Beograda, Ljubljane, Novog Sada, Debra, Skoplja…

Sve to jednom je ispričala svome poznaniku Sulejmanu Avdagiću, zvanom Siri, rodom iz Prijedora, koji je studirao pravo u Beču i kojeg novine opisuju kao svojevrsnog pustolova i hohštaplera, spominjući tako i neke njegove nevjerojatne epizode iz Beča: tamo se jednom predstavljao kao sirijski i egipatski princ, drugi put su ga vidjeli kako bos, bez cipela, hoda bečkim ulicama, tužeći se da je siromašan i gladan, treći put su ga pak vidjeli s frakom i cilindrom kako se vozi u luksuznom automobilu.

Za vrijeme rata radio je u cenzorskom odjelu ministarstva vojske. Poslije rata se preselio u Sarajevo, gdje je izdavao list Telal. U Zagrebu je stanovao na Ribnjaku, a kod njega je često odsjedala i Danica Androlić. Kad je ona uhapšena u zatvoru se našao i Avdagić. Nakon dugotrajnog ispitivanja Danica Androlić je konačno priznala da je talijanska špijunka i da je povjerljive dokumente iznosila preko graničnog prijelaza Rakek u Sloveniji.

 

Zbog štrajka pomoraca gotovo je zamro sav pomorski promet na Jadranu. Stoga zvuči gotovo nevjerojatno da je brod duge plovidbe "Vladimir" koji je bio usidren u Splitu i kojeg je cjelokupna posada (osim zapovjednika Kellera i jednog mornara) napustila odmah po započinjanju štrajka, preko noći nestao iz luke.

Nakon svestrane potrage otkriven je na otvorenom moru u blizini Senja, gdje se ispostavilo da se na njega potajno ukrcao prvi oficir broda Herman Pijerotić i po nalogu brodovlasnika htio s njim otploviti u Trst.

 

Strahovita eksplozija potresla je Kragujevac. U tamošnjem pirotehničkom odsjeku vojnog arsenala iz još neutvrđenih razloga eksplodirala je veća količina stare topovske municije, odakle se požar prenio na skladište starih pomorskih mina.

Službeno se navodi da u eksploziji nitko nije poginuo, iako građani misle suprotno, jer je više kuća u neposrednoj blizini srušeno do temelja. Teško je oštećena i zgrada hotela Central na krov koje je pala topovska granata.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više