Novosti

Stogodnjak

Otpuštanja i hapšenja komunista

5. 3. – 12. 3. 1921.: Počela su masovna otpuštanja komunista i njihovih simpatizera iz javnih službi. Istodobno i policija obavlja svoj dio posla – uhapsila je nekoliko desetaka komunista pod sumnjom da se bave "protudržavnom agitacijom"

Large stogodnjak

Delegati Drugog kongresa KPJ, lipnja 1920. godine, u radničkom domu u Vukovaru (foto Wikipedia)

Nitko nije iznad zakona, pa ni naši ministri! Tako u jedan glas grme sva značajnija glasila u zemlji, osvrćući se na najavljeno ustavno ograničavanje građanskih prava, koje će – kažu – biti prema svima ista. "Ministar može biti optužen kako za vrijeme trajanja svoje službe, tako i za pet godina iza odstupa. Kada ministar bude optužen narodna skupština mora donijeti većinom od dvije trećine glasova odluku da on sada spada pod ingerenciju suda… Ministrima sudi državni sud kojeg sačinjava šest državnih savjetnika i šest kasacionih sudaca koje svako od ovih tijela bira kockom, i to na posljednjoj sjednici. Predsjednik kasacionog suda je predsjednik državnog suda…"

 

Počela su masovna otpuštanja komunista i njihovih simpatizera iz javnih službi. Na udaru su se najprije našli učitelji i nastavnici, a vodi se i žestoka kampanja da se i druge javne ustanove – kako kažu – "očiste od boljševičkog taloga koji prijeti da zaguši cijelu državu…" Istodobno i policija obavlja svoj dio posla – u posljednje vrijeme uhapsila je nekoliko desetaka komunista pod sumnjom da se bave "protudržavnom agitacijom…."

 

Poznati su podaci o popisu stanovništva u gradu Zagrebu. U hrvatskoj metropoli živi 110.128 stanovnika ili čak 90.270 više nego 1869. Rimokatolika je 91.339, pravoslavnih 9183, izraelićana 5890, grkokatolika 293, evangelika 882… U Beogradu je samo 190 stanovnika više, od čega 105.350 domicilnih stanovnika. Pravoslavnih je 93.883, rimokatolika 9109, grkokatolika 132, evangelika 941, muslimana 765 i izraelićana 4701, a bez konfesija ih je 50.

 

Nakon smrti crnogorskog ex-kralja Nikole u javnost izlaze mnoge zanimljivosti iz njegova burnog života, među kojima i ona iz 1858. godine. Tada su, pišu novine, "u pariški licej Louis Le Grande ušla dva mladića odjevena u bogata nacionalna crnogorska odijela. Bili su to Nikola i njegov bratić Radović. Nikola se teško privikao na život u internatu… Kad ga je crnogorski senat pozvao da naslijedi prijestolje 1860. Nikola se vratio u Crnu Goru, ali nije zaboravio na svoje prijatelje iz gimnazije. Čak i poslije 25 godina on je još uvijek slao cigarete jednome od svojih francuskih prijatelja. Kad je 1910. Nikola proglašen za kralja, udruženje pariških učenika uputilo mu je čestitku i jednu počasnu medalju…"

 

U Beograd je, pišu novine, "stigla delegacija sastavljena od više arnautskih plemena. Oni traže potporu naše vlade da se Albanija ujedini s našom državom. Ovih će dana delegacija biti primljena i od predsjednika vlade g. Nikole Pašića…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više