Novosti

Stogodnjak

Policijske mjere zbog naoružanih pljačkaša

7. 5. – 14. 5. 1921: Na putu Nikšić - Bileća naoružani razbojnici – njih najmanje dvadeset – presreli su automobil američke misije i do gole kože opljačkali vozača i putnike. Prepad se ponovio i na povratku automobila iz Dubrovnika

Large stogodnjak

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

"Njemačka vlada predložila je našoj mirovnoj delegaciji u Parizu da dio ratne odštete plati u raznim fabričkim i gospodarskim artiklima. Ujedno je voljna staviti na raspolaganje svoje vagone za prijevoz ove robe iz Njemačke u kraljevinu SHS…" stoji u kratkom saopćenju iz Beograda. Naša se vlada još nije očitovala o svemu, ali je djelomično spremna i na ovakav prijedlog.

 

U povodu žestokog napada nekih zastupnika gradske skupštine u Zagrebu na ministra prosvjete Svetozara Pribićevića, a zbog njegove odluke o nacionalnom odgoju u školama, ministar je primio novinara lista Riječ: "Događaji na posljednjoj sjednici gradskog zastupstva u Zagrebu, znače skandal kojem se rijetko može naći primjera u kulturnom svijetu. Karakteristično je da sve to potječe od onih elemenata kojima je balkanizam neprestano u ustima, kada je riječ o Beogradu. Što se tiče moje odluke o nacionalnom odgoju u školama, ona ostaje i strogo ću paziti da se izvršava. Ona se tiče cijele države, a ne samo Hrvatske i Slavonije. Njome se, kako neki tvrde, ne ukida učenje hrvatske historije, nego se precizira što se, osim nje, još ima da uči u školama o našoj sadašnjoj državi, njezinu postanku i uređenju. Odluka je izrađena u duhu potpunog narodnog jedinstva, i bilo je već krajnje vrijeme da se u tom pravcu poduzmu odlučne mjere…" rekao je ministar Pribićević.

 

Na putu Nikšić - Bileća naoružani razbojnici – njih najmanje dvadeset – presreli su automobil američke misije i do gole kože opljačkali vozača i putnike. Prepad se ponovio i na povratku automobila iz Dubrovnika, a ovaj put žrtva pljačke bio je i sam šef misije gospodin Jackson i još trojica njegovih suputnika. Napadači su odnijeli novac, zlatninu, odjeću… Zaprepašteni Jackson izjavio je policiji da su razbojnici bili "odjeveni u narodne nošnje, da su imali revolvere, a neki i puške s fišeklijama…" Zbog sve učestalijih napada naoružanih pljačkaša uvedene su posebne policijske mjere na području Foče, Avtovca, Gacka, Nevesinja, Bileće i Trebinja.

 

Izaslanik ministarstva za agrarnu reformu inspektor Mirko Latas odredio je da se na slavonskim imanjima Orlovnjak i Josipin dvor, vlasništvo Ferdinanda Spitzera i Rudolfa Schmidta, nasele 73 dobrovoljca s Banije, iz okolice Gline i Vrginmosta. Tim povodom osječka Straža piše: "Mi pozdravljamo ovaj izaslanikov korak i želimo da nastavi svoj rad, bez obzira na razne beogradske advokate koji su, na poziv veleposjednika, odmah dojurili u Osijek, da za masne pare rade protiv interesa našega naroda. Mjerodavni ne smiju gubiti iz vida da su svi ovdašnji veliki posjedi, s malim izuzetkom, u rukama tuđinaca koji su do te imovine došli olako, da su isti naš narod uvijek tretirali kao svoje roblje i da su ti tuđinci danas najveći i neprikriveni protivnici naše nove države…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više