Novosti

Kronika

Stop devastaciji grobova

Seoska groblja na pakračkom području su na udaru stoke i divljači koja prevrće spomenike pa će pet počivališta biti ograđeno, uz donaciju Srpskog narodnog vijeća i rad mještana

Jedan od problema s kojima se suočavaju stanovnici povratničkih područja su stoka i divljač koja devastira spomenike na grobljima u uglavnom pustim selima. Ni Pakrac i okolna sela nisu izuzetak, zbog čega je Srpsko narodno vijeće doniralo 15.625 kuna Gradu Pakracu za potrebe ograđivanja groblja u selima naseljenima srpskom zajednicom. Ugovorom je precizirano da se sredstva moraju utrošiti za žičanu ogradu i betonske stupce, dok bi mještani kroz radne akcije ugradili materijal.

- Ovim projektom rješavamo problem groblja u pet sela, stavljamo ogradu, sprečavamo daljnje uništavanje groblja i spomenika uslijed prolazaka divljači i stoke. Zahvaljujem SNV-u i našim saborskim zastupnicima koji su pomogli u osiguravanju ovih sredstava. Nadam se da ćemo uspješno završiti sve radove i da će se ovakav oblik suradnje između SNV-a i Grada Pakraca nastaviti - kaže zamjenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović.

Projektom se ograđuju groblja u Bučju, Glavici, Cikotama, Derezi i Omanovcu, a u manjoj mjeri izvršit će se radovi na groblju u Gornjoj Obriježi. Projekt je prijavljen na osnovu zahtjeva Mjesnih odbora Cikote, Dereza, Omanovac i Glavica na čijem su području groblja u selima Bučju i Glavici, koji su molili se riješi ovaj višegodišnji problem. Za svako od groblja određen je aktivist koji će voditi radove.

- Narod će se angažirati na izgradnji ograde, pa ćemo s malim sredstvima obaviti veliki posao. Važnije od samih žica i stupova je pokazivanje brige o grobljima i angažiranje ljudi. To je i znak da se o selima vodi briga jer su ovo prvi radovi koji se u tim selima odvijaju nakon reelektrifikacije - kaže Nikola Ivanović, ističući da će ograda biti postavljena kad to vremenske prilike dozvole. ‘U svakom slučaju rok je do 30. juna’, ističe Ivanović.

Na području Grada Pakraca ima desetak pravoslavnih groblja. S nekima od njih koja neće biti ograđena u ovoj turi bit će više problema jer u tim selima praktički nema ljudi, pa su groblja zapuštena i zarasla, zbog čega će ih prvo trebati iskrčiti, pa tek onda postavljati ogradu. ‘I ona su u dugoročnom planu, a kad riješimo navedena groblja, ogradit ćemo i groblje u selu Toranj koje bar nije zaraslo’, kaže Ivanović.

Goran Šteković, predsjednik Mjesnog odbora sela Ožegovci koji vodi brigu o groblju u susjednim selima Bučju i Cikotama, vodit će radove na groblju u Bučju.

- Ovo groblje je veličine 60 sa 30 metara i na njemu sahranjuju mještane iz okolnih sela, pa i iz Ožegovaca koji također imaju svoje groblje. Stoka prolazi, uništava spomenike i grobove, pa su neki spomenici prevrnuti, a neke ploče pukle, a štete čine i divlje svinje. Kad se prikupi materijal organizirat će se radna akcija u kojoj ćemo iskrčiti zemlju, zabiti stupove i potezati žicu. Ljudi će se sigurno odazvati - govori Šteković.

Kao primjer moglo bi poslužiti ograđivanje groblja Klepale u selu Branešcima, izvedeno ujesen prošle godine. Zbog veličine groblja organiziranje akcije bilo je provedeno drugačije: mjesni odbor Branešci je od Grada Pakraca dobio žičanu ogradu, a mještani i potomci mještana prikupili su sredstva za kupovinu betonskih stupaca i drugih potrepština. Potom su ga ogradili, tako da groblje sada izgleda mnogo bolje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više