Novosti

Politika

Stopiran Hilton

Najavljena izgradnja hotela Hilton u Vukovaru s više od 30 spratova, na mestu derutne zgrade nekadašnjeg hotela Dunav, zapela je već kod ishodovanja potrebnih dozvola, zbog čega je investicija od 200 miliona kuna pod znakom pitanja

Wwo7svim7mg7ynj7tqkk9zop2v2

(foto Wikipedia)

Najavljena izgradnja hotela Hilton u Vukovaru s više od 30 spratova, na mestu derutne zgrade nekadašnjeg hotela Dunav, zapela je već kod ishodovanja potrebnih dozvola, zbog čega je investicija od 200 miliona kuna pod znakom pitanja. Vukovarske vlasti ovaj projekat smatraju strateškim jer će, kako je ranije rečeno, pozicionirati Vukovar na turističkoj karti top-destinacija Hrvatske u kontinentalnom turizmu, rešiti problem sa smeštajnim kapacitetima i kongresnim turizmom, a otvoriće i nova radna mesta.

Nakon što je prošle godine u maju gradonačelnik Ivan Penava s izvršnim direktorom firme Immo Invest Partner Vukovar d.d. Džekom Đordićem potpisao ugovor o prodaji objekta na obali Dunava za 11 miliona i 300 hiljada kuna, određen je rok od 18 meseci za prikupljanje dokumentacije, nakon čega bi nekretnina trebala preći u vlasništvo tog privatnog investitora iz Švajcarske. Ugovorom je predviđeno da se objekat izgradi za sedam godina, međutim investitor je najavio da bi hotel s četiri zvezdice, 120 soba i 240 ležajeva, uz atraktivne restorane, kancelarije i multimedijske prostore, mogao biti gotov do 2023. godine. Zapelo je oko ishodovanja dozvola iz Konzervatorskog odeljenja, rekao je Penava na sednici Gradskog veća, odgovarajući na pitanje SDP-ovog Gorana Bošnjaka.

- Područje šireg centra Vukovara, od luke do vodotornja, proglašeno je zaštićenom kulturnom celinom, iako je od ukupno 800 objekata samo njih 26 proglašeno zaštićenim kulturnim dobrom. Konzervatori Ministarstva kulture ne dopuštaju gradnju hotela, premda taj objekat (hotel Dunav, op. a.) nije zaštićen, smatrajući da bi nova građevina narušila vizuru grada. Odbiti ovakvu investiciju zbog bilo kojeg razloga, a posebno subjektivnih procena, bio bi apsurd - rekao je Penava.

Dodao je da je o svemu razgovarao s ministricom kulture, da očekuje ‘da će se svi postaviti odgovorno i da neće dovesti u pitanje interes Vukovara’ te da investitor nije odustao, ali da je ovo za sve ‘teška i frustrirajuća situacija’.

Zanimljivo je da iz gradske uprave nisu tražili mišljenje konzervatora pre prodaje hotela, pogotovo zato što iz ranijih iskustava znaju da je to neophodno čak i kod izgradnje običnog parkinga.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više