Novosti

Politika

Sudan kriminalizirao genitalno sakaćenje žena

Praksa genitalnog sakaćenja dokumentirana je u 30 afričkih i bliskoistočnih zemalja, a WHO navodi da je oko 200 milijuna žena proživjelo ovu torturu, dok je tri milijuna djevojčica svake godine u riziku da joj bude podvrgnuto

Lu2f8ctlxdu5oo8izotqrvazt0c

Oko 200 milijuna žena proživjelo je torturu genitalnog sakaćenja (foto Niall Carson/Press Association/PIXSELL)

Vrhovno vijeće Sudana, kolektivno vojno-civilno tijelo koje upravlja zemljom, ratificiralo je zakon kojim se kriminalizira genitalno sakaćenje žena. Prijedlog zakona u travnju je odobrila vlada, a njime se predviđa kazna do tri godine zatvora i novčana globa za liječnike i druge osobe koje obavljaju zahvate, dok će bolnice i ostala mjesta na kojima se oni izvode biti zatvorene.

Prema podacima UN-a, devet od deset sudanskih žena i djevojčica starih između 15 i 49 godina podvrgnuto je ovoj praksi, pri čemu ukupan broj žena u toj zemlji iznosi 22,2 milijuna. U Sudanu se prakticira najradikalniji oblik, za koji Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da na njega otpada deset posto svih slučajeva. Postupak se zove infibulacija ili faraonsko obrezivanje, a podrazumijeva uklanjanje svih vanjskih genitalnih organa kao i šivanje vaginalnog otvora. Budući da se najčešće provodi bez anestezije i u nehigijenskim uvjetima, genitalno sakaćenje trećeg stupnja po WHO-u uzrokuje neizdržive bolove, infekcije, krvarenja, urinarne i ginekološke probleme, a nerijetko sepsu i smrt.

Iako su borci za ukidanje ove prakse 2015. godine bili vrlo blizu svome cilju, bivši predsjednik države Omar al-Bašir popustio je tada pod pritiscima muslimanskih vođa. Bašir je svrgnut lani u vojnom udaru, 11 godina nakon što je Međunarodni kazneni sud u Haagu protiv njega podignuo optužnicu za genocid u Darfuru, a trenutno u Kartumu služi dvogodišnju kaznu zatvora zbog korupcije. Prijelazna vlada premijera Abdalle Hamdoka, u kojoj je i pet ministrica, poništila je i niz drugih zakona protiv žena, dekriminalizirala vjersko otpadništvo i ukinula zabranu konzumiranja alkohola za nemuslimane.

Praksa genitalnog sakaćenja dokumentirana je u 30 afričkih i bliskoistočnih zemalja, a WHO navodi da je oko 200 milijuna žena proživjelo ovu torturu, dok je tri milijuna djevojčica svake godine u riziku da joj bude podvrgnuto. Osim u Sudanu, 90 posto žena isto je doživjelo i u Somaliji, Maliju i Sierra Leoneu, a deseci tisuća slučajeva zabilježeni su, uslijed migracija, i u zapadnoevropskim zemljama, u SAD-u i u Australiji. Iako se genitalno sakaćenje provodi u muslimanskim zemljama u svrhu kontrole žena, smatra se da je praksa znatno starija od pojave monoteističkih religija, pa tako i islama, čiji su je tumači u nekim zemljama integrirali u vjersku dogmu.

Iako su Sudanke, lokalne organizacije i međunarodne institucije pozdravile kriminalizaciju genitalnog sakaćenja, skeptici upozoravaju da same legislativne mjere često nisu dovoljne za iskorjenjivanje tisućljetnog običaja. Kako je nedavno pisao New York Times, u Egiptu je praksa zabranjena 2008., uz zatvorske kazne do sedam godina za zahvate na djevojčicama mlađima od 15 godina koji dovedu do invaliditeta ili smrti. Unatoč tome, sudski postupci su rijetki, a zahvati se i dalje vrše. UN procjenjuje da je genitalnom sakaćenju podvrgnuto 70 posto Egipćanki starih između 15 i 49 godina, najčešće prije dvanaeste godine života.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više