Novosti

Politika

Šuica pod istragom

Dubravka Šuica, europarlamentarka HDZ-a i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, dospjela je pod istragu Europske pučke pravobraniteljice zbog svog ponašanja spram novinara

8cppjguhkpn6qsa1y5h202s9mr7

(foto Yves Herman/Reuters/PIXSELL)

Najviđenije perjanice HDZ-a servirale su nam o prazniku demokracije, pored svoje veličanstvene izborne pobjede, i neke podsjetnike na karakteristični odnos prema medijima po kakvom tu stranku znamo već tri desetljeća. Prvo je to učinio lično HDZ-ov predsjednik, hrvatski premijer Andrej Plenković koji je na televizijskom sučeljavanju s opozicijskim prvakom Davorom Bernardićem iz čista mira prozvao tad neprisutnu novinarku HTV-a Maju Sever. Nije baš najpreciznije pojasnio što joj to sve zamjera, ali je bio dovoljno očit u svojoj netrpeljivosti prema njoj, kao i uvjerenosti da je – povezana s opozicijom.

Ispad je zaboravljen već s prvim rezultatima izlaznih anketa, no slično iskustvo dočekalo nas je par dana potom, ovaj put posredstvom jedne vijesti iz Bruxellesa. Dubravka Šuica, europarlamentarka HDZ-a i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, dospjela je pod istragu Europske pučke pravobraniteljice zbog svog ponašanja spram novinara. Podsjećamo, ona je proljetos nazvala Dubrovačku televiziju u eter i uzela kritizirati Paska Tomaša, voditelja emisije ‘Glas naroda’, jer nije bila zadovoljna riječima jednog gledatelja koji je nekoliko minuta ranije govorio o njezinu zavidnom imovinskom stanju. Među ostalim je napomenula Tomašu da je ona i kuma Dubrovačke televizije, pa je oko svega toga izbio skandal koji će ubrzo dospjeti pred brižnu Europsku komisiju.

Kako sad prenosi portal Telegram, ta adresa stala je u zaštitu svoje potpredsjednice, no jedna neimenovana hrvatska građanka Šuicu je ipak prijavila Europskoj javnoj pravobraniteljici. Potonja je komisiji napisala da joj se čini kako Dubravka Šuica ‘vjeruje da mediji ne bi trebali objavljivati izjave u kojima se kritizira javne osobe’, te je zatražila očitovanje izvršne vlasti EU-a. Na odgovor ćemo pričekati do rujna, a dotad konstatirajmo da ovako ispoljavane HDZ-ove sklonosti baš i ne slute na bolji stav prema medijima ubuduće, naročito s obzirom na činjenicu da potječu od najeuropskijih mu kadrova.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više